Annonse
08:54 - 24. februar 2018

Hummerhierarkier og andre kulturkrigsavsporinger

Jordan Peterson skriver for mennesker som står alene ved tilværelsens avgrunn.

Kulturkriger: Jordan Peterson har snublet inn i en kulturkrig hvor nivået er så lavt at han hylles som en av en største tenkerne i vår tid. Arkivfoto: Aaron Wynia
Annonse

Anmeldelse

Jordan B. Peterson

12 Rules for Life: An Antidote to Chaos

448 sider 

Random House Canada 2018

Jordan Peterson er best kjent for sin Don Quijote-kamp mot fantasimonstre. Han ble en helt for kulturkrigerne da han misforsto en kanadisk lovendring om diskriminering av transkjønnede. Han har gått til krig mot postmodernismen og marxismen, ord han ikke forstår og ikke ønsker å sette seg inn i.

Men ut fra Youtube-forelesningene hans, og nå selvhjelpsboken 12 Rules for Life, som forlaget Gyldendal skryter av å skulle utgi på norsk, er det riktigere å forstå ham som en psykologiprofessor som er vant til å pludre i vei i timevis om Bibelen, Jung, Nietzsche, evolusjonspsykologi og Disney-filmer, og som har snublet inn i en kulturkrig hvor nivået er så lavt at han hylles som en av en største tenkerne i vår tid.

Venn på fest. Peterson er ikke en forargelseshacker. Han er mer som den slitsomme vennen av en venn du møter på en fest som ikke lar deg slippe unna før han har forklart at både hummere og mennesker har statusantenner i hodet som justerer serotoninnivået etter hvor vi befinner oss i hierarkiet. De som er høyt oppe blir glade og attraktive og får alle damene. På bunnen er alt dritt. Men visste du at du kan lure antenna og bli tiltrekkende ved å rette opp ryggen og oppføre deg selvsikkert?

I forordet beskriver vennen hans Peterson som den perfekte middagsgjesten. På min neste middag skal jeg fortelle om hvordan livets grunnelementer orden og kaos tradisjonelt knyttes til det mannlige og det kvinnelige fordi menn bygger byer og kvinner kan si nei til sex. Dette har en milliard år med evolusjon bakt så dypt inn i oss at det er derfor vi har en høyre og en venstre hjernehalvdel.

Menneskehatets logiske konsekvens. Den underligste av bokens anekdoter handler om en venn av Peterson som hadde skyldfølelse for hvordan Amerika ble erobret, og som ramponerte biler fordi de forurenser. Det gikk så ille med ham at han var på nippet av å myrde Petersons familie. For sånn er det med folk som sier at menneskene ødelegger planeten. Columbine-morderne tok bare menneskehatet til David Attenborough og Club of Rome til sin logiske konsekvens. Poenget er at vi må la gutter få være gutter, for hvis vi tvinger dem til å bli feminine kan de bli fascister.

Poenget er at vi må la gutter få være gutter, for hvis vi tvinger dem til å bli feminine kan de bli fascister.

Livsreglene hans virker først usammenhengende. Du skal ikke være for selvoppofrende. Du skal bygge opp deg selv. Lat som om du er dine egne foreldre som passer på hva som er bra for deg. Ignorer din indre kritiker. Kvitt deg med venner som ofte ber om hjelp. De er neppe uskyldige ofre for omstendighetene. Søk etter årsaken til problemene dine i deg selv, ikke samfunnet.

Du skal ofre deg som en Sokrates for sannheten og det gode. Du skal sikte mot en bedre verden for både deg selv, vennene dine og fiendene dine.

Individet. Det tar meg en stund før jeg ser den røde tråden: at individet står alene mot den meningsløse tilværelsen. Derfor må du bygge opp individet, slik at individet kan leve og dø som en helt.

Peterson skriver for mennesker som står alene ved tilværelsens avgrunn, der han selv befant seg mot slutten av Den kalde krigen. Han ber dem løse dette ved å tenke enda mer på seg selv. For meg høres det ut som å skulle drikke seg ut av alkoholisme.

Selv tror jeg det er forholdet mellom individet og omgivelsene våre som betyr noe. Da må vi tenke mindre på oss selv og se utover. Jeg blir ikke et fungerende menneske på egen hånd. Jeg blir det ved å ta del i og ansvar for noe som er større enn meg. En god familie, gode vennskap, gode institusjoner, og kampen for en bedre verden.

Selvhjelp. Jeg liker kapitlene om å leve meningsfullt og sannferdig. Her er det lite evolusjonsvrøvl og mye selvgransking. Jeg har sansen for gode selvhjelpsbøker. Hvis man hadde fjernet alle avsporingene, altså mesteparten, ville man sittet igjen et iallfall middels godt selvhjelpsessay, trygt innenfor en sjanger hvor budskapet har vært det samme siden stoikerne: Fiks deg selv, ikke verden.

Selvhjelpstenkningen kan være blind for omgivelsene og derfor grunnleggende ikke-etisk. Men iblant trenger jeg å bli minnet på å kose med en katt. Dette er Petersons tolvte og beste livsregel. Men begrunnelsen hans, at livets små gleder nesten veier opp for all lidelsen og tomheten, har innført et element av eksistensiell angst i forholdet til hunden min.

Det ironiske er at samtidig som Peterson ber folk legge bort bitterheten sin, er han blitt YouTube-kjendis ved å fortelle bitre menn at hele den vestlige tradisjonen gir dem rett i de smålige kampsakene deres. Han kunne brukt boken til å be tilhengerne slutte fred med feminismen. Om ikke annet for å bli fungerende moderne menn. Men hvis Peterson tenkte slik, ville han forblitt en ukjent psykologiprofessor som liker å pludre om Jung og disneyfilmer. Selvmotsigelsen er uløselig.

Straffen kommer. Den eneste grunnen til å lese denne boken er for å forstå hva kulturkrigerne snakker om, og selv da ville jeg droppet den hvis ikke du, som jeg, kan ta betalt for det. At hele kulturkrighøyre nå snakker om ham kan bare forklares med at han slukker deres tørst etter intellektuelle alibier. I Norge ser han ut til å appellere spesielt til menn som leste Camille Paglia på 1990-tallet. Kanskje er det fordi hun ikke har sagt noe nytt siden at de lovpriser et middelmådig coverband.

Peterson er et latterlig fenomen. De som nå leser selvhjelpsboken på trass får sin straff. De må late som om den er skrevet av en stor tenker.

Rettelse: Da denne anmeldelsen først ble publisert, manglet de avsluttende avsnittene. Feilen er nå rettet.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.