08:54 - 24. februar 2018

Hummerhierarkier og andre kulturkrigsavsporinger

Jordan Peterson skriver for mennesker som står alene ved tilværelsens avgrunn.

Kulturkriger: Jordan Peterson har snublet inn i en kulturkrig hvor nivået er så lavt at han hylles som en av en største tenkerne i vår tid. Arkivfoto: Aaron Wynia

Jordan Peterson er best kjent for sin Don Quijote-kamp mot fantasimonstre. Han ble en helt for kulturkrigerne da han misforsto en kanadisk lovendring om diskriminering av transkjønnede. Han har gått til krig mot postmodernismen og marxismen, ord han ikke forstår og ikke ønsker å sette seg inn i.

Men ut fra Youtube-forelesningene hans, og nå selvhjelpsboken 12 Rules for Life, som forlaget Gyldendal skryter av å skulle utgi på norsk, er det riktigere å forstå ham som en psykologiprofessor som er vant til å pludre i vei i timevis om Bibelen, Jung, Nietzsche, evolusjonspsykologi og Disney-filmer, og som har snublet inn i en kulturkrig hvor nivået er så lavt at han hylles som en av en største tenkerne i vår tid.

Venn på fest. Peterson er ikke en forargelseshacker. Han er mer som den slitsomme vennen av en venn du møter på en fest som ikke lar deg slippe unna før han har forklart at både hummere og mennesker har statusantenner i hodet som justerer serotoninnivået etter hvor vi befinner oss i hierarkiet. De som er høyt oppe blir glade og attraktive og får alle damene. På bunnen er alt dritt. Men visste du at du kan lure antenna og bli tiltrekkende ved å rette opp ryggen og oppføre deg selvsikkert?

Annonse