Annonse
00:00 - 05. januar 2018

Stoffet litteraturen veves av

Philip Roth viet sitt skrivende liv til fiksjonen, men i hans fåtallige essayer ser vi tenkningen bak storheten.

Litteraturens hjemtrakter: Philip Roth ville skrive sant og rikt om den verden vi lever i. I 1968 besøkte han gamle trakter i oppvekstens Newark med fotograf på slep. Foto: Bob Peterson / The LIFE Images Collection / Getty Images
Annonse

Som den første nålevende amerikanske forfatteren har Philip Roth fått utgitt sine samlede verk i den prestisjetunge og vakkert utformede Library of America-serien. Det aller siste bindet består ifølge omslaget av hans samlede nonfiction og inneholder de epokegjørende essayene fra begynnelsen av 1960-tallet, den i overkant soignerte intervjuboken Shop Talk (2001) og et knippe tekster – takketaler, små refleksjoner, minner – skrevet det siste tiåret, også etter at Roth trakk seg tilbake fra forfattergjerningen i 2012.

Boken inneholder ikke farserindringene Patrimony (1991), selvbiografien The Facts (1988) eller den store Nobeltalen som Svenska Akademien med sin hårreisende forbigåelse har avholdt ham fra å skrive som en krone på et av de største – i mine øyne det største – livsverk amerikansk litteratur har sett.

Vind i håret. Philip Roth opplevde aldri å være en ukjent forfatter. Allerede før debuten i 1959 hadde han vunnet litterære priser, og Goodbye, Columbus innbragte ham landets gjeveste utmerkelse for en enkeltutgivelse. Da var han 26 år gammel. Fra første setning satte han sin jødisk-amerikanske identitet og bakgrunn på spill, og reaksjonene begynte umiddelbart å strømme inn. Særlig fra jødiske miljøer som mente han løp antisemitters ærend i sine satiriske beskrivelser av sneversyn, smålighet og bakstreverskhet i den amerikanske jødiskheten. Middelalderens jøder ville visst hva de burde gjøre med ham, skrev en fremstående jødisk intellektuell.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker