00:00 - 10. november 2017

En blodflekk på kartet

Tante Ulrikkes vei er ikke viktig fordi den representerer noe eller noen, men fordi den er en virkelig sterk roman.

Områdeløft: I sin debutroman har Zeshan Shakar flyttet avdukingen av verdens største lampe noen år tilbake i tid. Der kaster den komisk lys over kommunens bestrebelser på å forskjønne Stovner.

Fra tid til annen snakkes det om den store norske innvandrerromanen. Kritikere og forleggere sier disse ordene med et slags håp i stemmen. Som om den er noe man leter etter, eller lengter etter å kunne utrope: Her er den! Jeg fant!

Håpet er umulig. Mo, en av de to guttene som fører ordet i Zeshan Shakars romandebut, vet dette så altfor godt. Han er skolelyset, den som tar T-banen fra Stovner gjennom de ulike sosiokulturelle klimasonene til Blindern. Han har fått stipend av bydelen, overrakt av statsministeren i forbindelse med startskuddet for et områdeløft. Mo er en del av løftet! På vei til T-banen en dag prater han med en kompis om skole og studier. Da de skilles, roper kameraten: «Du representerer, mann!» Og det er som om Mo skutter seg. Å representere er vel toppen av ufrihet. For en fersk student så vel som for en roman.

Annonse