Annonse
00:00 - 10. november 2017

En blodflekk på kartet

Tante Ulrikkes vei er ikke viktig fordi den representerer noe eller noen, men fordi den er en virkelig sterk roman.

Områdeløft: I sin debutroman har Zeshan Shakar flyttet avdukingen av verdens største lampe noen år tilbake i tid. Der kaster den komisk lys over kommunens bestrebelser på å forskjønne Stovner.
Annonse

Fra tid til annen snakkes det om den store norske innvandrerromanen. Kritikere og forleggere sier disse ordene med et slags håp i stemmen. Som om den er noe man leter etter, eller lengter etter å kunne utrope: Her er den! Jeg fant!

Håpet er umulig. Mo, en av de to guttene som fører ordet i Zeshan Shakars romandebut, vet dette så altfor godt. Han er skolelyset, den som tar T-banen fra Stovner gjennom de ulike sosiokulturelle klimasonene til Blindern. Han har fått stipend av bydelen, overrakt av statsministeren i forbindelse med startskuddet for et områdeløft. Mo er en del av løftet! På vei til T-banen en dag prater han med en kompis om skole og studier. Da de skilles, roper kameraten: «Du representerer, mann!» Og det er som om Mo skutter seg. Å representere er vel toppen av ufrihet. For en fersk student så vel som for en roman.

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker