00:00 - 27. oktober 2017

Den nye arbeidsdagen

Dokumentarbok fra Kina skildrer smarttelefonene våre som den avhengighetsdannende motoren i et globalt slavesystem.

Slaver: Arbeidsforholdene i teknologibedriften Foxconner ikke bare umenneskelige, men en form for slaveri, skriver Jack Linchuan Qiu. Foto: Corbis / Getty Images

Da 17 år gamle Tian Yu begynte å jobbe hos Foxconn, en kinesisk gigantfabrikk som lager produkter for blant annet Iphone, Kindle og Nintendo, ble hun satt til å sjekke telefonskjermer for riper. Hun utførte den samme enkle bevegelsen 2800 ganger om dagen, og ble konstant kjeftet på fordi hun var for treg. Foxconn, som er Kinas største private arbeidsgiver, har en militær organisasjonsstruktur. Vaktene er brutale, og det går rykter blant arbeiderne om hemmelige rom hvor de gjemmer likene til arbeidere de har drept. Ryktet behøver ikke være sant, det er motiverende nok at arbeiderne tror det kan være det. Jobb lenge. Jobb hardt. Følg ordre. Hold kjeft.

Tian Yu delte en sovesal med syv andre, men fikk ingen venner. Foxconn går aktivt inn for å isolere de ansatte fra hverandre. De du sover sammen med jobber andre skift enn deg, i andre deler av fabrikken, og har bakgrunn fra andre deler av Kina. Hadde hun forsøkt å si opp ville hun blitt sendt på en månedslang jakt på underskrifter fra ledere i ulike avdelinger. Eller hun kunne gitt avkall på ubetalt lønn og bare gått, slik de fleste andre gjør.

I stedet hoppet hun fra et tak, som del av selvmordsbølgen hos Foxconn våren 2010. Hun og tre andre overlevde, men fjorten døde.

Annonse