00:00 - 08. september 2017

Subjektiv og saklig

Har Herman Willis skrevet om folkemordet på de norske jødene for å provosere? Han lykkes i så fall bare sånn passe.

Kollasj: Svein Bolling, fra boken

Da Norges fremste gonzo-journalist, Herman Willis, ga ut sin forrige bok i 2010, besto den av samtaler med Dag Solstad og Kjartan Fløgstad. Denne gangen samtaler Willis med seg selv og en rekke historiske kilder om de forklaringer som opp gjennom årene er gitt på holocaust, altså forsøket på å utrydde de europeiske jødene.

Bokens fremstilling av hvordan Hitlers antisemittisme utvikles og blir til en altomfattende forklaring på alle onder og trusler mot Tyskland, er god og instruktiv. Og bildet som tegnes av Quisling, blant annet gjennom velvalgte sitater fra straffesaken mot ham, er rammende.

Boken inneholder påstander som nok kan karakteriseres som temmelig ville og subjektive, men stilen har ellers lite med gonzo-journalistikk å gjøre. Her er det vedlegg, fotnoter, litteraturreferanser og registre, som seg hør og bør i en alt i alt saklig bok uten litterære krumspring om et historisk emne.

Annonse