Annonse
00:00 - 07. juli 2017

Flyktningen som zombie

Utgivelsen av rasistklassikeren De helliges leir er det morsomste som har skjedd norsk innvandringsdebatt på lenge.

Lesbos, Hellas: En turist slapper av mens flyktninger strømmer opp på stranden i september 2015. Foto: Ozge Elif Kizil/Anadolu Agency/Getty Images
Annonse

I Jean Raspails satiriske roman De helliges leir fra 1973, nå utgitt på norsk av Document forlag, går verdens brune og svarte mennesker til krig mot det hvite Vesten. I stedet for å angripe med våpen, angriper de med dårlig samvittighet. En million fattige indere legger ut på havferd til Frankrike, og fordi de er så stakkarslige, er det ingen som våger å senke armadaen.

Den franske eliten babler i stedet om medmenneskelighet. De oppfordrer franskmennene til å ønske inderne velkomne, og utløser en kulturrevolusjon. Staten kollapser, soldatene deserterer, og fangene settes fri. Når inderne ankommer, viser de ingen takknemlighet. De er bare en tankeløs masse av hat som valser over alle menneskevennene. Brune og svarte i alle land slutter seg til krigen mot de hvite. Vesten får nye herskere.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse