00:00 - 03. juli 2020

Pandemiteknologien setter mer enn personvernet på spill

Koronakrisen kan føre til fundamentale endringer i verdens maktrelasjoner.

«Tekno-optimisme»: Mange land omfavner digitale virkemidler i kampen mot covid-19, og flere har tatt i bruk digital sporing som del av strategien. Foto: Viola Kam / SOPA Images / Sipa USA / NTB scanpix

I påvente av en vaksine mot covid-19 har mange land omfavnet digitale virkemidler. De har tatt i bruk såkalte stordata i smitteovervåkning, de bruker kunstig intelligens til modellering av smitte, og digital sporing er blitt del av flere lands test-, sporings- og isoleringsstrategier.

Slik «pandemiteknologi» har vært gjenstand for enorm internasjonal interesse. Det på tross av manglende effekt i tidligere helsekriser, som blant andre medisinsk antropolog Susan Erikson så i sitt feltarbeid i Sierra Leone under ebolaepidemien i 2014.

Under covid-19-pandemien har minst 28 land utviklet apper for smittesporing. Hittil kan ingen vise at disse har spilt en betydelig rolle. Likevel har helsemyndighetene i land som Tyskland, Australia, Frankrike og Norge uttalt at de ønsker å videreutvikle sine apper heller enn å avvikle dem. Tanken er å styrke beredskapen i forkant av en antatt ny smittebølge til høsten.

Annonse