18:11 - 23. juli 2020

Ode til allemannsretten

Et forsøk på å finne et sted å bade i tettbygd strøk en reisebegrenset sommer. 

Sonen rundt båthus regnes ikke som privat, men å gå forbi dem kan være kronglete.

Det er en typisk norsk sommerdag, solen kommer glimtvis. Vi begynner å gå langs sørsiden av øya. Seilbåtene ligger og dupper på den ene siden, på den andre er det eiketrær, sveitservillaer og villbringebær. Det er stille, forstadsidyllisk, og ingen strand i sikte.

Vi har tatt bussen ut til Malmøya sør for Oslo for å bade, og helst skal det skje under en blå himmelgløtt. Hvor vet vi ikke ennå. Men i sekken ligger et par lovparagrafer som kanskje kan hjelpe. 

Å ta tilbake terrenget. Malmøya er et av mange steder i Norge som tidligere har fått ligge litt for seg selv, men som nå blir oppsøkt av reisebegrensede og oppdagelseslystne badegjester og turgåere. Allemannsretten gir oss mulighet til det, altså å ferdes til fots i utmark, når det skjer «hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet».

Annonse