20:27 - 03. april 2020

Norske forskere vil lage «universell» koronavaksine

Forskere ved Universitetet i Oslo melder seg på i arbeidet for å lage vaksine mot covid-19. Målet er å på sikt samle kunnskap til en vaksine som fungerer mot alle typer koronavirus.

Forskerne ved Universitetet i Oslo som har meldt seg på i arbeidet om å lage en vaksine mot covid-19, vil først og fremst lage koronavaksine for å fremskaffe ny kunnskap. Her: Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved institutt for klinisk medisin, UiO. 

– Det jeg håper på, er kanskje å utvikle en universell koronavaksine som kan beskytte mot fremtidige koronavirus som måtte hoppe over til mennesket, sier Bjarne Bogen, professor i immunologi ved Universitetet i Oslo.

Han nøler egentlig litt med å snakke om koronaforskningen. Foreløpig har han for lite konkret å vise frem, mener han. Men jo, de er i gang: Gensekvenser fra viruset er bestilt, og de kan snart prøve ut forskjellige vaksinekonstruksjoner i mus.

– Vi kan ikke konkurrere om utviklingen av en vaksine frem mot klinikk, men på sikt håper jeg vi kan bidra, sier Bogen.

Annonse

«Høsten 1993 så den nyslåtte sjefredaktør og aviseier Truls Lie og en liten håndfull medarbeidere den første utgaven av den gjenoppstandne kultur- og kommentaravisen Morgenbladet…»