Annonse
00:00 - 14. februar 2020

De gjorde et land fortred

Press for å få fjernet en skulptur, krav om unnskyldning for en karikaturtegning, og et koordinert angrep i sosiale medier. Den siste tiden har Danmark fått merke Kinas hårsårhet.

Fornærmet: «Den krysset en nedre grense for et sivilisert samfunn, og en etisk grense for ytringsfrihet», skrev den kinesiske ambassaden om en tegning i Jyllands-Posten. Her: Kinas president Xi Jinping. Foto: Mark Schiefelbein / Ap / NTB scanpix
Annonse

Det er storm i København. Det regner sidelengs, vinden er så kraftig at danskene må stoppe opp og gå av syklene sine på Dronning Louises bro. Bølgene skummer på Sortedams sø. Flemming Rose er pakket inn i en stram hette. Den tidligere kulturredaktøren i Jyllands-Posten beveger seg sakte fremover, mens han holder den oppslåtte paraplyen sin fremfor seg som et skjold.

– Velkommen til Danmark, sier han og smiler.

Noen meter bak oss følger tre menn. De snakker ikke sammen, men utveksler blikk. En av dem kjører elsparkesykkel. Etter at Flemming Rose i 2005 valgte å trykke en rekke karikaturtegninger av profeten Muhammed, en avgjørelse som førte til voldelige opptøyer i deler av den muslimske verden og som satte både danske og norske ambassader i brann, har han måttet leve med dette slepet av livvakter. Og livvaktene må leve med ham, selv om det regner sidelengs.

Annonse