15:16 - 16. januar 2020

Den store spåkuleskandalen 2

Likte du Den store spåkuleskandalen? Da kommer du til å elske Den store spåkuleskandalen 2! Den er større, drøyere, villere – og enda mer skandaløs.

Allting kan gå i tu: Og på tiende forsøk greide vi å få spåkula til å gå i tusen biter. Eller 2780, for å være nøyaktig.

Faste følgere av spåkulekonkurransen husker kanskje at vi for et år siden kåret feil vinner. Hendelsen ble kjent som «Den store spåkuleskandalen», og det kom til skriftlig banning da fadesen ble oppdaget. Det var også tilløp til gråt.

Lesere som er ukjente med spåkula, skal få en rask introduksjon. Det er en gjettelek der man ved starten av året svarer på en rekke spørsmål om hendelser i året man har foran seg (blir det noe av brexit, kommer vi til fotball-EM, får Greta Thunberg fredsprisen, og så videre.) Den som har flest riktige svar ved årets slutt, får en vaskeekte spåkule i glass, samt en ikke ubetydelig mengde heder og ære.

Møt Nostradamus. Spåkuleredaksjonen har et egenutviklet spåkuleprogram ved navn Nostradamus. Der vi legger inn fasiten etter hvert som året går og spørsmål blir avgjort. Deltagere som har krysset av for oppdateringer, får med ujevne mellomrom en e-post om hvordan den enkelte deltager ligger an i konkurransen. Ved årets slutt finner Nostradamus ut hvem som har vunnet.

Det er naturligvis særdeles viktig at fasiten stemmer. Og det var dette den ikke gjorde da vi utropte feil vinner av spåkula for 2018.

Kvintuppel. For at noe slikt aldri skulle skje igjen, har spåkuleredaksjonen i løpet av det seneste året terpet på faktasjekking. Vi har trippelsjekket. Vi har kvadruppelsjekket. Noen fakta har vi til og med kvintuppelsjekket. Vi hadde simpelthen ikke råd til å kåre feil vinner på nytt.

Det var bare fem spørsmål som ikke var lagt inn i fasiten da vi for moro skyld spurte Nostradamus om hvem som ledet. Fem deltagere lå på delt førsteplass. De het: *****, *****, *****, ***** og *****.

Herre min hatt, tenkte vi, har fem deltagere brukt fem stjerner som navn, og attpåtil havnet på delt førsteplass? Nei, navnene har sikkert bare lagt seg et annet sted, kom vi frem til, og trykket oss videre rundt i Nostradamus. Flere stjerner. Enda flere. Og enda flere. Ikke et eneste navn, ikke en eneste e-postadresse, ikke et eneste telefonnummer. Alle deltagerne er gjort om til stjerner. Hver. Eneste. En.

Ugjenkallelig. Det viser seg at vi hadde klart å sette i gang rutinen for å slette persondata. Sannsynligvis har noen ved et uhell – og sikkert i beste mening – blitt overivrig og trykket feil i personvernets navn. Alt er borte. Nostradamus kunne ikke fortelle oss noe som helst. Spåkuleredaksjonen satt med hakeslepp rundt bordet.

Det da finnes en måte å finne navnene på, sa den ene. Nei, sa den andre. Det nekter jeg å tro, sa den tredje. Dette er en skandale, sa den fjerde. I så fall er det den andre spåkuleskandalen, sa den femte.

Nostradamus er et system vi har bygget opp selv, så vi burde vite bedre enn noen at «tapte data» betyr at dataene er tapt. Her finnes ingen angrefunksjon, ingen søppelkasse, ingen søppeldynge. Likevel blir vi sittende, letende. Finnes det en krik vi kan ha oversett? En krok? For å gjøre en lang historie kort: Nei. Sletterutinen viser seg å være så god at vi ikke klarer å angre.

GRRRRRRDPR. Det er fint og flott og viktig med personvern og datasikkerhet og den strenge europeiske personvernforordningen GDPR. Likevel hviler det noe trist over det hele. Vi er bare en skarve spåkuleredaksjon som vil gi en glasskule til riktig vinner, og så har vi personvernet oss fra muligheten. Hva skal vi gjøre med det? Spåkuleredaksjonen er enstemmig: Hvis ikke riktig vinner får premien, skal ingen få den. Og slik gikk det til at spåkula for 2019 gikk i 2780 knas – en glassbit til hver av deltagerne. Med glassbiten følger vår største beklagelse.


PS: Hvis du gir oss en ny sjanse, kan du bli med på spåkula 2020 her. Vinneren får forhåpentligvis en kule som ikke er knust.

Ti på topp: Vi beklager til fjorårets deltagere. Dere er noen stjerner, alle sammen.
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse