00:00 - 25. oktober 2019

Etterlyser den store debatten om Norges rolle i verden

Kan Norge sitte stille i sin lille båt når verdenshavet blåser opp til i alle fall stiv kuling? Nei, mener Henrik Thune. 

En strategi for verden av i morgen: Vi må våge å stille de kjetterske spørsmålene, sier Henrik Thune.

«De siste tretti årene har vært en gullalder og historisk sett en unntakstilstand», sier Henrik Thune.

Disse tre gylne tiårene har vært preget av et amerikansk hegemoni, ikke bare økonomisk og politisk, men også kulturelt. Siden Murens fall og Sovjetunionens påfølgende kollaps, har USA vært fullstendig dominerende. Inntil nå.

Om en kan tillate seg en sportslig metafor: Den nye internasjonale orden er litt som om Rafael Nadal skulle lagt opp for flerfoldige år siden og latt Roger Federer klaske baller over tennisnettet i ensom og suveren majestet. Men nå har det kommet en ny, mer dynamisk og kvikkere utfordrer til storpolitikken: Kina. Ryktene skal også ha det til at Nadal – eller i vårt tilfelle, Russland – er i ferd med å gjøre comeback. Verden er i ferd med å bli multipolar og uoversiktlig, med digital teknologi og klimakrise som bryter ned gamle mønstre. 

Annonse