00:00 - 13. september 2019

Hva har du å si om kjærlighet, Jon Elster?

Kan vi sette vår lit til fornuften når verden nå går av skaftet? Møt filosof og samfunnsforsker Jon Elster, som nå får den store Humsam-prisen.

Følelsenes filosof: Jon Elster i stuen på Ullern i Oslo. Entusiasme for en sak er en følelse psykologene ikke har oppdaget, sier han.

Jon Elster er Norges internasjonalt største samfunnsforsker. Det sier alle. Han skal være verdensledende i fornuft, med et legendarisk intellekt og fryktede evner til å «skjære gjennom». En levende «bullshitdetektor». Han er også beryktet for sin arroganse, og for å ha gjort uhøflighet til en akademisk dyd. «Høyt henger han, og sur er han», heter det i et portrett Rune Slagstad laget til 70-årsdagen. På spørsmål om hvilken meningsmotstander han fryktet, svarte sluggeren Jon Hustad at «hvis Jon Elster hadde lagt meg for hat, hadde jeg følt meg liten».

Er det rart at en mer normalt utrustet journalist er en smule nervøs? Vi er litt tidlig ute, og siden vi har hørt at Elster verdsetter presisjon over alt annet, står vi foreløpig bare og henger utenfor huset i en villavei på Abbediengen, et fornemt boligstrøk på Ullern i Oslo. Det er her 79 år gamle Elster nå bor mens han oppholder seg i Norge, og ikke i New York, der han er professor i filosofi og statsvitenskap ved Columbia University. Vi er her fordi Elster er blitt tildelt Det Norske Videnskaps-Akademis pris for fremragende forskning innen humaniora og samfunnsvitenskap, også kalt den store Humsam-prisen. En stor ære, pluss 250 000 kroner. «Jon Elster har bidratt på et uvanlig bredt felt innenfor filosofi og samfunnsvitenskapelige fag», heter det i juryens begrunnelse: «Elster har vist hvilken betydning antagelsen om menneskelig rasjonalitet har for forståelsen av handling og samhandling.»

Fremdeles er det noen minutter igjen til avtalen da en skikkelse kommer ut på gaten og vinker oss inn. Det er vennligheten selv!

Annonse