Annonse
00:00 - 09. august 2019

Vil ikke gi råd, men...

Det er liten tvil om at Irans ambassadør, Mohammad Hassan Habibollahzadeh, mener norske militærfartøy ikke har noe i Persiabukta å gjøre. 

Frykter krig: Irans ambassadør i Norge, Mohammad Hassan Habibollahzadeh, er redd for at en utilsiktet hendelse i Persiabukta kan utløse krigshandlinger mellom USA og Iran.    -
Annonse

– USA har nylig innført nye sanksjoner mot Iran, også rettet mot utenriksminister Mohammad Javad Zarif. Forholdet mellom USA og Iran er svært spent. Er landene på randen av krig?

– Vi kan ikke si at vi er på randen av krig, for det er ikke snakk om at noen har til hensikt å gå til krig, men det foreligger muligens planer om krig. Etter tolv års krevende forhandlinger med stormaktene, inkludert USA, ble vi enige om en avtale for å løse et komplisert spørsmål. Den nye administrasjon i Washington trakk seg fra avtalen og satte til side sine forpliktelser, fastslått av FNs sikkerhetsråd. Så gjeninnfører USA sanksjoner og utvider dem til å ramme iranernes dagligliv, som import av mat, medisiner og medisinsk utstyr. Det er meningsløst at USA i tillegg truer med å straffe andre land som ønsker å handle i tråd med folkeretten ved å gjennomføre atomavtalen.

 – Utenriksminister Zarif skal ha takket nei til en invitasjon til Det hvite hus i forrige uke. Hvorfor sa han nei til å fremføre det du nå sier, direkte til president Donald Trump?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse