00:00 - 09. august 2019

Vil ikke gi råd, men...

Det er liten tvil om at Irans ambassadør, Mohammad Hassan Habibollahzadeh, mener norske militærfartøy ikke har noe i Persiabukta å gjøre. 

Frykter krig: Irans ambassadør i Norge, Mohammad Hassan Habibollahzadeh, er redd for at en utilsiktet hendelse i Persiabukta kan utløse krigshandlinger mellom USA og Iran.    -

– USA har nylig innført nye sanksjoner mot Iran, også rettet mot utenriksminister Mohammad Javad Zarif. Forholdet mellom USA og Iran er svært spent. Er landene på randen av krig?

– Vi kan ikke si at vi er på randen av krig, for det er ikke snakk om at noen har til hensikt å gå til krig, men det foreligger muligens planer om krig. Etter tolv års krevende forhandlinger med stormaktene, inkludert USA, ble vi enige om en avtale for å løse et komplisert spørsmål. Den nye administrasjon i Washington trakk seg fra avtalen og satte til side sine forpliktelser, fastslått av FNs sikkerhetsråd. Så gjeninnfører USA sanksjoner og utvider dem til å ramme iranernes dagligliv, som import av mat, medisiner og medisinsk utstyr. Det er meningsløst at USA i tillegg truer med å straffe andre land som ønsker å handle i tråd med folkeretten ved å gjennomføre atomavtalen.

 – Utenriksminister Zarif skal ha takket nei til en invitasjon til Det hvite hus i forrige uke. Hvorfor sa han nei til å fremføre det du nå sier, direkte til president Donald Trump?

Annonse