11:53 - 22. juni 2019

I tilfelle full krig

Hva skal Norge gjøre dersom det blir full krig mellom Iran og USA?

Skutt ned: Her er et bilde en RQ-4 Global Hawk-drone, som er den typen som ble skutt ned av iranerne over Persiabukta natt til torsdag. Bildet er tatt av det amerikanske luftforsvaret. Dronen er verdt 130 millioner dollar, ifølge The New York Times. Foto: Handout / AFP / NTB scanpix

I november 2013 var erkefiendene USA og Iran klare til å undertegne en avtale om atomprogrammet i Iran. Hassan Rouhani, som hadde overtatt som president noen måneder før, trengte en internasjonal triumf for å parkere haukene på hjemmebane. Det samme gjorde hans motpart, Barack Obama.

Det ble ingen avtale, ikke da. Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius satte ned foten, han mente at avtaleteksten ikke var streng nok overfor Iran. Dermed måtte det nye forhandlingsrunder til. I juli 2015 ble en endelig avtale inngått mellom Iran og det såkalte P5+1, altså de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd, samt Tyskland. Den endelige teksten  i Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), sikret god kontroll med at Iran faktisk reduserte antall sentrifuger og mengden anriket uran.

Fabius fikk i 2013 ros fra Israel og Saudi-Arabia og fra ledende politikere i Det republikanske partiet i USA for å ha bremset Obama. Noen av disse politikerne hadde ti år tidligere boikottet French fries og Bordeaux-viner fordi Frankrike frontet motstanden mot USAs invasjon av Irak.

Annonse