00:00 - 07. september 2018

Ville vesten er ikke som før, skriver Marit K. Slotnæs.

Ville vesten er ikke som før, skriver Marit K. Slotnæs.

På et julebord for et par år siden – før kulturell appropriasjon var et ord på alles lepper, før avkolonisering av akademia var et hett tema – ble jeg korrigert av en kollega fordi jeg brukte begrepsparet «indianer og hvit» i en samtale om en bestemt type westernfilmer.

Min bordkavaler, etnisk norsk nordmann, nylig hjemkommet fra et land med lang kolonihistorie og urbefolkningsproblematikk, klippet meg av med å si at han reagerte på at jeg i det hele tatt brukte ordet «indianer». Her i avisen jobber vi for tiden med å matche meningsmotstandere til samtale i prosjektet «Hele Norge snakker». Men å holde praten gående med folk du faktisk er enig om det meste med, er mer krevende enn man skulle tro.

Det jeg ville frem til, var at det er først som voksen at jeg i det hele tatt har klart å se mer enn én side i kampen om herredømmet i det ville Vesten – i alle fall slik den er gjengitt i populærkulturen. Det var indianerne som var de romantiserte heltene i min barndoms verden, ikke cowboyene. Indianerestetikken kledde det radikale 1970-tallet. Fra Begrav mitt hjerte ved Wounded Knee i bokklubbhyllen i stua hjemme, via Sølvpilen og Blueberry på jenterommet – begynte jeg ganske sent å interessere meg like mye for dem som forlot Europa og søkte lykken i Amerika. Den sultne og forhutlede hvite massen som veltet innover østkysten og trakk vestover derfra. Hva drev dem? Og hva møtte de?

Annonse