Annonse
00:00 - 20. juli 2018

Europas frigjøring fra USA er allerede i gang, skriver Sten Inge Jørgensen.

Europas frigjøring fra USA er allerede i gang, skriver Sten Inge Jørgensen.

Annonse

Mange har tvilt i det lengste på om Donald Trump virkelig klarer å ødelegge det transatlantiske fellesskapet. Men de siste ukene ser det ut til at de fleste kommentatorer har kommet ned fra gjerdet og konkludert med at bruddet er reelt. På toppen av det økte konfliktnivået i Nato, har Trump så langt i juli truet Storbritannia med at de ikke vil få en god handelsavtale med USA dersom de ikke bryter hardt med EU. Han har kalt EU for «en fiende». Etter møtet med Vladimir Putin i Helsinki ga den amerikanske presidenten også uttrykk for at han fester større tillit til den russiske statslederen enn sine egne sikkerhetstjenester.

At tvil viker plass for mer visshet har ikke nødvendigvis store konsekvenser i seg selv. En familie som etter hvert har gitt opp håpet om at hustyrannen skal bli et bedre menneske, kan være like kuet og handlingslammet som før. Analogien gjelder særlig Norge, som tilsynelatende står paralysert overfor Trumps utspill. Svært mange av oss har nok i løpet av sommerferien deltatt i diskusjoner med familie og venner preget av frykt for at Trump kjører verden mot en virkelig katastrofe. Men vi aner ikke hvordan vi kan kjempe imot. Det er et fatalistisk preg over det hele, en resignert oppfatning av at vi bare kan «vente og se».

Tonen er annerledes i Tyskland og Frankrike. Både president Emmanuel Macron og forbundskansler Angela Merkel har servert tydelig budskap om at det nå gjelder å brette opp ermene og ta skjebnen i egne hender.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse