Annonse
00:00 - 15. juni 2018

Upålitelig forskning på kunstig intelligens

Selv når man kjører nøyaktig det samme datasettet gjennom akkurat det samme dataprogrammet som forskere har gjort tidligere, kan resultatene bli forskjellige.

Irriterende fyr: Odd Erik Gundersen vet at hans forslag til hvordan forskning på kunstig intelligens skal bli bedre i praksis, betyr mer arbeid for forskerne.
Annonse

«Som forsker er jeg naturlig skeptisk til alt, og jeg har nå lært at jeg må stole på denne skepsisen», sier Odd Erik Gundersen, ekspert på kunstig intelligens og førsteamanuensis i informasjonsteknologi ved NTNU.

Vitenskapen er i krise, sa statistiker Andrea Saltelli i Morgenbladet forrige uke: Sentral forskning lar seg ikke gjenskape og bekrefte av andre forskere. Forklaringene er alt fra forskere som ikke kan statistikk til publiseringspresset i akademia. Problemet har vært mest uttalt i medisin og særlig i deler av psykologien, der debatten har vært intens. 

Men å bekrefte forskning kan være vanskelig selv uten rotete empiri og uten ustabile, pustende forsøksobjekter, som mus og mennesker. Dette vet Odd Erik Gundersen alt om.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt