Annonse
10:41 - 28. juni 2018

Soldatmorderen

Han drepte tre amerikanske soldater. Nå har han fått en restaurant oppkalt etter seg i Afghanistan. Episode fire i Anders Hammers dokumentarserie «Arven etter Norge».

. .
Annonse

Da Jyllands-Posten publiserte karikaturer av profeten Muhammed, ble det demonstrasjoner verden over. Også i Afghanistan. I provinsen Faryab drepte en afghansk politimann tre amerikanske soldater. Han feires fortsatt som en martyr og helt, og har fått en gate og en restaurant oppkalt etter seg i provinshovedstaden Maimana. 

Dokumentarfilmskaper Anders Hammer har møtt broren til soldaten, som sier han også drømmer om å bli en «helt» som sin bror. Gjennom syv år brukte Norge én milliard kroner på bistand og 3 000 soldater på å forsøke å skape fred og utvikling i Faryab. Holdningene som uttrykkes i denne filmen, er ikke uvanlige i Faryab i dag, forteller Hammer i filmen.

Anders Hammer bodde i Afghanistan i seks år, og har vært i Faryab hvert år siden 2006. I dokumentarserien Arven etter Norge viser han hvordan det ser ut i Faryab i dag. Hva ble resultatet av den norske krigføringen og det største statsbyggingsprosjektet Norge har deltatt i utenlands noensinne? 

Tidligere i serien har Hammer fulgt den brutale krigsherren Nizamuddin Qaisari på tur, og besøkt det norske fengselet i Faryab, hvor kvinner sitter fengslet med sine barn for å ha rømt fra voldelige ektemenn. 

 

Vil du ha et varsel hver gang det kommer et nytt avsnitt i serien?

Mailchimp Arven etter Norge

For å sende disse e-postene, lagres din e-postadresse hos vår underleverandør Mailchimp. Du kan når som helst melde deg av listen ved hjelp av lenker i e-postene. Vi verner om dine opplysninger. E-postadressen du oppgir her vil kun bli brukt til å sende oppdateringer om videoserien, og listen vil bli slettet når alle filmene i serien er publisert.

NB: Filmserien er kun tilgjengelig for norske ip-adresser.

Se alle episoder i serien her. Oppdateres fortløpende.

Les også:

«Minner mest av alt om Game of Thrones.» Intervju med Anders Hammer.

Bakgrunn: Livsfarlig, sier forsker om USAs strategi hvor krigsherrer får økonomisk og militær støtte.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse