Annonse
10:41 - 28. juni 2018

Soldatmorderen

Han drepte tre amerikanske soldater. Nå har han fått en restaurant oppkalt etter seg i Afghanistan. Episode fire i Anders Hammers dokumentarserie «Arven etter Norge».

. .
Annonse

Da Jyllands-Posten publiserte karikaturer av profeten Muhammed, ble det demonstrasjoner verden over. Også i Afghanistan. I provinsen Faryab drepte en afghansk politimann tre amerikanske soldater. Han feires fortsatt som en martyr og helt, og har fått en gate og en restaurant oppkalt etter seg i provinshovedstaden Maimana. 

Dokumentarfilmskaper Anders Hammer har møtt broren til soldaten, som sier han også drømmer om å bli en «helt» som sin bror. Gjennom syv år brukte Norge én milliard kroner på bistand og 3 000 soldater på å forsøke å skape fred og utvikling i Faryab. Holdningene som uttrykkes i denne filmen, er ikke uvanlige i Faryab i dag, forteller Hammer i filmen.

Anders Hammer bodde i Afghanistan i seks år, og har vært i Faryab hvert år siden 2006. I dokumentarserien Arven etter Norge viser han hvordan det ser ut i Faryab i dag. Hva ble resultatet av den norske krigføringen og det største statsbyggingsprosjektet Norge har deltatt i utenlands noensinne? 

Tidligere i serien har Hammer fulgt den brutale krigsherren Nizamuddin Qaisari på tur, og besøkt det norske fengselet i Faryab, hvor kvinner sitter fengslet med sine barn for å ha rømt fra voldelige ektemenn. 

 

Vil du ha et varsel hver gang det kommer et nytt avsnitt i serien?

Mailchimp Arven etter Norge

For å sende disse e-postene, lagres din e-postadresse hos vår underleverandør Mailchimp. Du kan når som helst melde deg av listen ved hjelp av lenker i e-postene. Vi verner om dine opplysninger. E-postadressen du oppgir her vil kun bli brukt til å sende oppdateringer om videoserien, og listen vil bli slettet når alle filmene i serien er publisert.

NB: Filmserien er kun tilgjengelig for norske ip-adresser.

Se alle episoder i serien her. Oppdateres fortløpende.

Les også:

«Minner mest av alt om Game of Thrones.» Intervju med Anders Hammer.

Bakgrunn: Livsfarlig, sier forsker om USAs strategi hvor krigsherrer får økonomisk og militær støtte.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse