00:00 - 08. juni 2018

– Livsfarlig strategi

Norge brukte én milliard kroner i Faryab. Nå styrer krigsherrer og kriminelle.

Arven etter Norge: Norge skulle skape fred på den afghanske landsbygda. I dag er området overlatt til en krigsherre som binder fast lik på bilpanseret. Foto: Anders Hammer

Året var 2002. USA hadde drevet al-Qaida ut av Afghanistan. Nå skulle et nytt land formes, stabilt og demokratisk, så et nytt 11. september aldri igjen kunne planlegges fra afghanske fjellhytter. Amerikanske planleggere hentet frem gamle oppskrifter for hvordan man bekjemper geriljagrupper. Slåss mot dem der de er, sammen med lokale soldater. Og bruk de samme soldatene til å vinne folks hjerter og sinn. Bygg brønner, skoler og veier, så folk skjønner at det er vi som er vennene deres, ikke fienden.

Les også: Da Norge dro, tok denne mannen over
 

PRT ble navnet, Provincial Reconstruction Teams. Alle som var «med oss, og ikke terroristene» ble bedt om bygge sin del av landet. Italia valgte seg et område helt vest, New Zealand dro til øst. Norge plukket seg en provins helt oppe ved grensen til Turkmenistan: Faryab, et område på størrelse med Nord-Trøndelag. En tilsynelatende fredelig krok av landet, hvor 90 prosent av de rundt én million innbyggerne levde på landsbygda og Taliban var langt unna. Men også et viktig smuglerområde. Og et av de mest etnisk sammensatte i Afghanistan: Usbekere, tadsjikere, aimak og pashtunere, turkmenere, sayeds, arabere og hazaraer.

Annonse