Annonse
00:00 - 16. mars 2018

Smart som en tomat

De har vært her lenger og de kommer til å overleve oss. Planteforsker Stefano Mancuso mener han kan bevise at planter har intelligens. 

Grønt felt: Planter er ikke avhengige av oss for å overleve, men vi er totalt avhengige av dem. Samtidig vet vi egentlig veldig lite om dem. Det prøver Stefano Mancuso å gjøre noe med.
Annonse

Se for deg en uskyldig tomatplante. Den står stille for seg selv med røttene langt nede i jorden, og har ingen mulighet til å rømme. Så kommer en gruppe larver og begynner å spise på tomatplantens blader. Først gjør den ingenting, å miste et par blader er ikke farlig for tomatplanten. Men når larvene blir flere og spiser mer og mer, produserer den stoffet methyl jasmonat, som gjør at larvene begynner å spise hverandre i stedet. Når tomatplanten er utenfor fare, slutter den å produsere stoffet, og larvene kan begynne å spise på bladene igjen, om de da ikke er døde alle sammen.

Studien av tomatplantens forsvarsstrategi ble publisert i det ledende forskningstidsskriftet Nature i fjor. Dette er bare ett av flere eksempler den italienske plantefysiologen Stefano Mancuso bruker for å overbevise oss om at planter er smarte vesener. Planter har ingen hjerne. Likevel kan de kommunisere, lære, huske – og forsvare seg, hevder han. 

Mancuso – en mann i slutten av førtiårene, med raske bevegelser og lure øyne – er ledende innenfor den nye studieretningen plantenevrobiologi, og er blitt den fremste talspersonen internasjonalt for ideen om grønn intelligens. Han skriver bøker med mange utropstegn i, deltar på forskerkonferanser i utlandet og holder foredrag under den populærvitenskapelige TED-logoen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse