Annonse
00:00 - 11. august 2017

Polen i kjønnskrise

Den polske utdanningsministeren vil fjerne kjønnsstudier fra akademia og svekke humanistisk forskning. Aborttilhengere risikerer å ikke få jobb.

Demonstrerer for frihet: I Polen er regjeringen i ferd med å skaffe seg mer og mer kontroll over private medier, domstolene og utdanningssektoren. Den akademiske friheten er truet, mener polske forskere. Her fra en demonstrasjon mot regjeringen i Krakow i juli. FOTO: Jakub Wlodek / NurPhoto / Getty Images
Annonse

«Jeg har en doktorgrad, som er en stor investering i livet mitt, men nå må jeg bare kaste den i søpla. Selvfølgelig er jeg sint og bekymret», sier Aleksandra Kanclerz.

Hun har doktorgrad i filosofi og etikk med spesialisering i feministisk teori, men opererer med to ulike cv-er når hun søker jobb i hjemlandet Polen. En som viser kjønnsstudier som hovedfelt og en uten.

− Kjønnsstudier er ikke lenger velkomment i dagens Polen, fordi det er et intellektuelt sted for feministisk aktivisme. Regjeringen er både sterkt antifeministisk og mot homoseksualitet. De vil kutte feminismen ved røttene, sier hun.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.