Annonse

Annonse

00:00 - 09. juni 2017

Tilliten som forsvant

Fremskrittspartiets velgere tror minst på det som står i norske aviser. Kvinner og minoriteter opplever vesentlig mer trakassering og hets enn hvite middelklassemenn. Og innvandringskritikere kan oppleve å miste både jobbmuligheter, verdighet og venner når de ytrer seg i offentligheten.

I dag legges sluttrapporten for prosjektet «Status for ytringsfriheten i Norge 2015–2017» frem. Prosjektet er initiert og finansiert av Fritt Ord og gjennomført av Institutt for samfunnsforskning. Denne siste rapporten konsentrerer seg om offentlighetens grenser og i hvilken grad utstøting og selvsensur truer ytringsfriheten.

«Hvis jeg sier noe om innvandring, så er det som om jeg har en sykdom eller noe som får folk til å unngå meg», sier en av kildene i rapporten. I ett av kapitlene har forskeren snakket med 14 innvandringskritikere. De forteller alle om en kostnad ved å fremstå som innvandringsmotstandere, i stor grad ved utfrysing og utstøting fra tidligere sosiale fellesskap og tapte karrieremuligheter: «En kollega sa at han ikke kunne jobbe på samme skole som meg lenger. Det skjedde i en debatt på Facebook.»

HER !

Annonse