00:01 - 22. april 2016

En avskyelig idé

Hva med å betale kvinner for å la seg befrukte med sæd fra menn med høy intelligens? Dette vil gjøre verden bedre, ifølge forsker ved Universitetet i Oslo.

Mannen bak ideen, filosof Ole Martin Moen, innser at dette er en tanke som fremkaller avsky og uvilje. Likevel vil han at den skal diskuteres alvorlig.

Mange kjenner stemmen hans fra NRK P2s Verdibørsen, der han deltar nesten ukentlig. Moen er også kjent som initiativtager, styreleder og filosofilærer for den sekulære ungdomsskolen Humanistskolen i Oslo. Til daglig er han postdoktor ved Universitetet i Oslo, hvor han forsker i såkalt anvendt etikk. Nå lanserer filosofen en idé til et program som han ser for seg kan øke det gjennomsnittlige IQ-nivået i samfunnet og dermed gjøre verden til et bedre sted: Å gi kommende mødre penger for å få barn ved hjelp av sæd fra donorer med høy IQ i stedet for med sine ektefeller eller med «vanlige» sæddonorer.

Han anslår at tusen dollar per graviditet er en rimelig pris.

Annonse