00:03 - 19. juni 2015

– Utvidelse av kampsonen

På Morgenbladets nye nettsider finner du en portal inn til de beste og ferskeste tekstene i norske tidsskrifter.

Klar med portal: En god avis får deg til å lese om ting du ikke visste du var interessert i. Den effekten vil også Portalen skape, sier Anna B. Jenssen (i midten), sjefredaktør i Morgenbladet. Her med nettjournalistene Askild Matre Aasarød og Marie-Alix Isdahl Voisin.⇥Foto: Christian Belgaux

– Vi vil vise frem mangfoldet i den norske tidsskriftsjungelen, sier Anna B. Jenssen, sjefredaktør i Morgenbladet.

Morgenbladet lanserer nå splitter nye nettsider. Bunaden er ny, laget av det tyske firmaet ErlerSkibbeTönsmann, som også redesignet papirutgaven i 2013. En e-avis-løsning og en egen nettbrett-utgave er på plass, det er blitt lettvint å logge seg inn, enkelt å betale. Og endelig, kjære leser, er det slutt på å strekke og skyve på skjermbildet når du leser på mobiltelefonen. Nettdesignen tilpasser seg heretter sømløst plattformen du benytter, enten det telefon, nettbrett eller en dataskjerm.

Men den store nyheten er Portalen, ifølge sjefredaktøren. Her gir Morgenbladet en enkel oversikt – med lenker – over aktuelle artikler i de viktigste norske tidsskriftene. Samtidig skal Morgenbladet flere ganger i uken løfte frem utvalgte tekster på egne nettsider.

PORTALPARTNERNE

 Disse tidsskriftene er med i Morgenbladets tidsskriftportal:

Agora, Bokvennen, Ekfrase, Fanfare, Fett, Folkemusikk, Jazznytt, La Granada, Manifest tidsskrift, Minerva, Montages, Nord, Norsk psykologisk tidsskrift, Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift, Nytt norsk tidsskrift, Objektiv, Periskop, Prosa, Røyst, Samtiden, Scenekunst, Verdensmagasinet X, Vinduet, Wuxia, Z.

Flere er i samtaler om samarbeid.

Portalen finner du HER.

Så langt deltar 25 publikasjoner, fra litteraturtidsskriftet Vinduet og Norsk psykologisk tidsskrift til konservative Minerva og radikale Manifest tidsskrift. Og mange flere er i kjømda.

– Tidsskriftene kan være smale hver for seg, men til sammen blir det en større helhet som er interessant for de fleste. En god avis får deg til å lese om ting du ikke visste du var interessert i. Den effekten er jeg sikker på at også Portalen vil skape, sier redaktøren.

 

Møteplass for ideer. I søknaden til Fritt Ord, som har støttet Morgenbladets digitale utvikling med 1,5 millioner kroner, heter det at nisjetidsskrifter produserer kommentar- og debattstoff av høy kvalitet, men at de altfor ofte forblir «en hemmelighet» blant en liten krets av lesere. Morgenbladet vil «løfte lengre, smalere og mer faglige innlegg inn i en sammenheng der flere kan oppdage dem».

Jenssen sier satsingen på Portalen følger av det hun oppfatter som Morgenbladets grunnleggende misjon.

– For oss er dette en måte å videreføre digitalt det vi hele tiden har arbeidet for at papiravisen skal være: en møteplass for ideer, et rom for refleksjon og debatt, og ikke minst – et sted for de lange tankene som er en så nødvendig del av den kritiske offentligheten, men som ikke faller naturlig inn i rytmen til dagsavisene og nettavisene, sier Anna B. Jenssen.

 

Utviklingsoptimist. – Jeg ser på dette som en utvidelse av kampsonen, sier Sindre Hovdenakk, redaktør i Prosa, tidsskriftet for sakprosa, med hentydning til romanen av den franske forfatteren Michel Houellebecq.

– Jeg håper dette kan styrke den litterære og politiske samtalen og at det kan være et lite steg mot en mer redigert nettoffentlighet. Portalen kan være stedet man går til for finne de mest kvalifiserte stemmene i de samtalene som pågår akkurat nå.

Jeg håper dette kan styrke den litterære og politiske samtalen og være et lite steg mot en mer redigert nettoffentlighet.

Sigve Hovdenakk, redaktør i Prosa

– Morgenbladet øker trafikken til sitt nettsted, men hva får dere ut av dette?

– Flere blir gjort oppmerksomme på alle de glitrende essayene og debattene de kan finne hos oss. Vi når en kvalifisert lesergruppe. I dette tilfellet er jeg utviklingsoptimist, sier Sindre Hovdenakk.

 

Nye oppdagelser. Marie-Alix Isdahl Voisin, tidligere redaktør i Natt&Dag, nå nyansatt nettjournalist i Morgenbladet, vil jobbe med den redaksjonelle driften av Portalen.

– Du har nå i ukesvis sittet fordypet i norske tidsskriftsartikler. Hva fant du?

– En verden av opplysning. Noen tidsskrifter var ukjente for meg, det må jeg innrømme. Andre visste jeg om, uten at det ble til at jeg fulgte med på dem, som filmtidsskriftet Wuxia eller Ekfrase, et tidsskrift for visuell kultur. Nå vet jeg hva jeg har gått glipp av.

– Hvilket behov skal dette dekke?

– For det første vil jo dette stoffet nå bli mer tilgjengelig digitalt. I dag kommer vi gjerne over artikler via en flytende feed. Det blir ofte tilfeldig lesning. Jeg liker å få servert redigerte oversikter over tekster som ellers kan være vanskelige å finne, slik for eksempel litteraturmagasinet 3:AM gjør med sin «The missing links»-side. Portalen gir deg oversikt. Det tror jeg mange savner, sier Voisin.

 

Nytt hver dag. Som tidligere publiseres nye artikler på morgenbladet.no hver fredag, samtidig som papiravisen legges i postkassene. Men i den nye designen sorteres tekstene oversiktlig etter utgave. Dermed kan du bla deg gjennom de ulike numrene, for eksempel for å finne tilbake til tekster.

– For noen vil dette lyde som nostalgisk fremtidsvegring?

– Det er nyskapende! Vi har funnet frem til løsninger som gjør det mulig å overføre mange av de beste kvalitetene ved papirformatet til nettet. Vi utnytter nettets muligheter, men leseren skal likevel oppleve at de leser en redigert avis, med tydelige prioriteringer og uten unødvendige distraksjoner og klikkjag, sier Anna B. Jenssen.

– Så det blir ingen egne nettsaker, ingen løpende oppdateringer?

– Morgenbladet skal være en ukeavis også på nett, men vi satser nå også på ekstra nettjournalistikk gjennom uken. I tillegg kommer diverse ekstramateriale til artiklene i papiravisen. En egen podkast blir det. Og alt det gode innholdet i Portalen. Noe nytt hver dag.

 

Se artiklene i Portalen her.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse