Annonse
04:00 - 14. januar 2011

Internt oppgjør

Det er brutt ut full strid mellom antropologene Sindre Bangstad og Unni Wikan i islamdebatten.

Akademisk frihet under press? Postdoktor Sindre Bangstad mener mange kvier seg for å kritisere Unni Wikans rolle i innvandringsdebatten på grunn av hennes status og innflytelse. Foto: Siv Dolmen
Annonse

Islams innflytelse i Vesten. Diskusjonen rir offentligheten, og sosialantropologene er blant de viktigste leverandørene av vitenskapelige fakta som debatten baseres på. Nå er det full splittelse i det norske antropologimiljøet, og kampen kjempes både for åpen scene og i kulissene. Hvor lite kulturrelativ kan en antropolog tillate seg å være?

 

Sirkulerende e-post. En uke før jul sendte postdoktor ved Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo, Sindre Bangstad, ut en e-post med sterke beskyldninger mot en navngitt kollega: professor Unni Wikan. Bangstad hevdet i e-posten at Wikan ved to tilfeller skulle ha forsøkt å hindre ham i å uttale seg kritisk mot den norsk-irakiske samfunnsdebattanten Walid al-Kubaisi. Wikan sto ikke på listen over mottagere av e-posten – det gjorde derimot flere avisredaktører, samt to av Bangstads kolleger ved Sosialantropologisk institutt.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse