Annonse
04:00 - 14. januar 2011

Internt oppgjør

Det er brutt ut full strid mellom antropologene Sindre Bangstad og Unni Wikan i islamdebatten.

Akademisk frihet under press? Postdoktor Sindre Bangstad mener mange kvier seg for å kritisere Unni Wikans rolle i innvandringsdebatten på grunn av hennes status og innflytelse. Foto: Siv Dolmen
Annonse

Islams innflytelse i Vesten. Diskusjonen rir offentligheten, og sosialantropologene er blant de viktigste leverandørene av vitenskapelige fakta som debatten baseres på. Nå er det full splittelse i det norske antropologimiljøet, og kampen kjempes både for åpen scene og i kulissene. Hvor lite kulturrelativ kan en antropolog tillate seg å være?

 

Sirkulerende e-post. En uke før jul sendte postdoktor ved Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo, Sindre Bangstad, ut en e-post med sterke beskyldninger mot en navngitt kollega: professor Unni Wikan. Bangstad hevdet i e-posten at Wikan ved to tilfeller skulle ha forsøkt å hindre ham i å uttale seg kritisk mot den norsk-irakiske samfunnsdebattanten Walid al-Kubaisi. Wikan sto ikke på listen over mottagere av e-posten – det gjorde derimot flere avisredaktører, samt to av Bangstads kolleger ved Sosialantropologisk institutt.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse