00:00 - 19. mai 2017

En forestilt dæsj bæsj

Tar man sildaløgnen fra en gjennomsnittkvinne, gir man henne lykken tilbake med det samme. Det er på tide med en kulinarisk kvinnekamp.

Æsj: Sild er i samme kategori som lungemos og smalahove: vondt og ekkelt. Men hvis du ikke liker sild, så har du egentlig bare misforstått, skriver Runar Døving. Foto: Michael Schwartz / New York Post Archives / Getty Images

For tyve år siden forsket jeg på det norske fiskeforbruket, og kom over noen interessante biologiske studier av barn og fisk fra 1980-tallet, skrevet av Egil Solbu, Finn Jellestad, Mary Nivison og Holger Ursin, et psykologisk orientert fysiologimiljø i Bergen. Hypotesen var: «barn liker ikke fisk». De testet dette med barns sensitivitet for trimetylamin, altså den ekle, fiskete lukten i fisk. De fant grovt fortalt ut at har du ikke storesøsken, er sannsynligheten for å ha fisk som favorittrett like stor som å kjøtt som favorittrett. Bor du på Østlandet, får du systematisk svakere preferanse for fisk. De konkluderte med at det er galt at barn ikke liker fisk som sådan, men snarere ungdom (på Østlandet), og at det dermed måtte ha med kultur og sosialisering å gjøre, ikke biologi, og overlot fremtidig forskning på feltet til kulturforskere.

Et annet trekk jeg fant i det generelle matforbruket var at middelklassen bruker tradisjonsmat som klasseindikator – som distinksjon. Denne trenden har vedvart, og fårikål, rotgrønnsaker, spekemat, lutefisk og til og med mølje kan man godt finne i finere hjem til høytid og fest. Men ikke sild. Ikke da, og ikke nå.

Annonse