00:05 - 10. juli 2020

Det helt hvite rommet

På 20 forsøk har ingen med urfolk- eller minoritetsbakgrunn vært blant de nominerte til Norges største kunstpris.

Blendende hvitt: Kandidatene som er lansert til neste års Lorck Schive-pris, er «freshe». De er også utelukkende hvite majoritetsnordmenn (ser man bort fra to hvite majoritetssvensker). Illustrasjon: Christian Belgaux, basert på et pressefotografi av Susann Jamtøy / Trondheim Kunstmuseum

Med i overkant av én million kroner fordelt på fire nominerte kunstnere annethvert år, er Lorck Schive-prisen Norges største kunstpris målt i penger. Den skal representere «spydspissen av norsk samtidskunst» og er på kort tid blitt blant de mest prestisjefylte merittene i norsk kulturliv.

Neste år deles prisen ut for femte gang. Kandidatene som ble lansert i april, er «freshe», ifølge kulturmagasinet Plnty, sitert på kunstprisens egen hjemmeside: «De er modige, går helt egne veier og tilhører en generasjon som fullstendig har klart å riste av seg jantenissen, de er frie, freidige, oppfinnsomme og de har publikumstekke.»

De er også utelukkende hvite majoritetsnordmenn (ser man bort fra to hvite majoritetssvensker). I løpet av de syv årene prisen har eksistert, har tyve kunstnere vært nominert. Ingen med urbefolkning- eller minoritetsbakgrunn har vært blant dem.

Annonse