00:05 - 26. juni 2020

En tjukk L og en festning

Halden er byen som er like vakker som dagen er lang – og like mettet med historie. Men hvor er livet byen ser ut til å love? Den som går av toget, får se.

Politikk og barbesøk: Halden måtte besøkes. Og valget falt på ærverdige Grand hotell for én eksklusiv overnatting. Men var det ikke omtrent her Per Sandberg og Bahare Letnes åpnet bar?

Planen var å tilbringe påsken på et svært hyggelig og svært billig airbnb midt i Göteborg omgitt av billig ost og mondene svensker. Svært hyggelige airbnb-er i Göteborg er imidlertid ikke billige i det hele tatt, og siden vi med hell tilbrakte en feriehelg i Moss året før, trakk vi, etter å ha tenkt litt på saken, ferieambisjonen tilbake over grensen. Og det er her mannen min retter en lang pekefingeren mot Halden. Halden med tjukk L. Vi ler hjertelig og ondskapsfullt før vi skjønner at vi ikke aner hva vi snakker om.

En time senere har vi landet på en spektakulært billig airbnb-leilighet som er som klippet ut av et prospektkort fra Røros: Roser oppetter en tømret, rødmalt svalgang i en bakgård som oser fred, romantikk og levende fortidsminnevern. Skal vi dra? Selvfølgelig! Vi beslutter at det vil bli et aldeles ypperlig sted endelig å få lest, siden det antagelig er et pent sted, men fint lite gjøre. 

Jeg har oftere enn jeg liker å innrømme reist forbi norske byer med vemmelse over hvor små de er, og hvor lite urbane de føles. Og jeg har syntes synd på alle utenlandske turister som må kjøpe den dyre, dumme maten vår, og forstått det dit hen at de sitter der med blikket vendt mot de løfterike fjellene sånn at det ikke skal gjøre så vondt i lommeboken.

Annonse