00:00 - 30. april 2020

– Kunstfeltet har ikke skjønt hvor alvorlig det er at folk opererer i skatteparadis

To sørlendinger rettet søkelys mot Nicolai Tangen og Henrik Syses involvering i skatteparadiser allerede i 2016, i forbindelse med debatten om kunstsiloen i Kristiansand. – Ingen brydde seg den gang, sier Halvor Fjermeros fra Rødt.

Omstridt silo: Nicolai Tangen donerte kunstsamlingen sin til Sørlandets kunstmuseum (SKMU) i 2015, med forutsetning om at den gamle kornsiloen skulle gjøres om til museets nye bygg. – Jeg synes det er rart å ta imot en gave fra folk som opererer i skatteparadiser. Men det fikk ikke gjennomslag i byen, sier norsklektoren Øyvind Andresen, som var den første til å stille spørsmål om Tangens tilknytning til skatteparadis. Arkivfoto: Odin Drønen

I mars ble det kjent at Nicolai Tangen, som i høst arrangerte et «drømmeseminar» med norske samfunnstopper før han noen måneder senere ble utnevnt som ny oljefondsjef, har forvaltet fond registrert på Cayman-øyene. Forrige uke kom nyheten om at etikkprofessor Henrik Syse har sittet i styret for flere av Cayman-selskapene.

For noen var dette gammelt nytt. For ganske nøyaktig fire år siden, 30. april 2016, skrev norsklektoren, marxisten og bloggeren Øyvind Andresen en kronikk i Fædrelandsvennen med tittelen «Strømmestiftelsen får penger fra skatteparadis». Strømmestiftelsen er en kristen veldedighetsorganisasjon i Kristiansand som Tangen hadde donert penger til.

«Men hvor kommer Tangens rikdom fra?» spurte Andresen. «Og hva med filosof og Nobelkomitémedlem Henrik Syse, moralens vokter, hvor står han i denne sammenhengen?»

Annonse