14:54 - 03. februar 2020

Er nye kirker generelt sett styggere enn de gamle? Selvsagt, skriver Gaute Brochmann.

Er nye kirker generelt sett styggere enn de gamle? Selvsagt, skriver Gaute Brochmann.

Innviet i 2013: Nordlyskatedralen i Alta var en av 20 kandidater da Dagen kåret Norges styggeste kirke. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

For den som ikke har skjønt det: Modernistisk kunst skal ikke være vakker. Modernistisk musikk skal ikke være behagelig å høre på. Modernistisk film skal ikke være lett å forstå. Og modernistisk arkitektur skal ikke nødvendigvis være lett å like.

Litt forenklet kan man si at klassisk kunst satte skjønnhet i høysetet. Mens moderne kunst gjerne har hatt et annet mål: å utfordre normene i samfunnet. Sammenlign Mozart med Arne Nordheim og tenk hvem du helst ville hatt på radioen en hel dag. Jeg sier ikke at Mozart er bedre. Men musikken er vakrere.

Når det er sagt, er vel de fleste av oss enige i at det er laget mye kunst og har vært bygget mange hus de siste hundre årene man kan kalle både fine og vakre. Likevel må jeg si at jeg har litt sansen for at gamle grinebitere som redaktør og Facebook-aktivist Audun Engh år etter år slåss mot moderne arkitektur som fenomen. Denne gangen i kjølvannet av avisen Dagens kåring av landets styggeste kirker.

Annonse