00:00 - 29. november 2019

Staten har fylt Den kulturelle skolesekken med gråstein. Kulturtanken må legges ned, skriver Bernhard Ellefsen.

Staten har fylt Den kulturelle skolesekken med gråstein, skriver Bernhard Ellefsen.

Forsk ei: Fra forestillingen «Lars er LOL», et samarbeid mellom Teatret Vårt i Molde og Den kulturelle skolesekken i Møre og Romsdal. Men det er helt unødvendig å forske på Den kulturelle skolesekken. Alle skjønner at Lars er LOL. Foto: Lars Opstad / Kulturtanken

Jeg kan huske hun satt på første rad i klasserommet, en elev med hijab, krum rygg over pulten og en helvetes attitude. Jeg jobbet med litteraturformidling i Den kulturelle skolesekken, og satt bakerst. Gjennom hele det forfatterbesøket jeg var ute for å følge opp, hadde hun gjort alt for å vise sin misnøye. «Hva skal vi med dikt, lissom?» «Hæ?» Besøket tok form av et skriveverksted, og den siste skriveøvelsen var åpen, så vidt jeg kan huske. Det handlet vel om å bruke noen av de tingene forfatteren som var på besøk, hadde fortalt dem. «Vil noen lese høyt?» spurte forfatteren. «Greit, da», stønnet hun på første rad. Så begynte hun å lese.

I den lille håndfullen år jeg jobbet i Den kulturelle skolesekken (DKS), satt jeg i tallrike klasserom, aulaer, gymsaler og kulturhus. De minneverdige opplevelsene var utrolig mange. Skoleelever som hoiet over samtidsdans i verdensklasse, en forestilling som kom direkte fra å ha åpnet Festspillene i Bergen til en liten østfoldby, hvor en av utøverne gikk ut i salen og ga en bråkete elev en skikkelig overhaling, til resten av det langt mer engasjerte publikummets store begeistring. Og hvis du ikke har sett en operaforestilling sammen med en hel ungdomsskole, har du gått glipp av noe. Det er ikke bare behagelig, men det er pokker så vakkert.

Den kulturelle skolesekken er under press. Det har den i og for seg vært helt siden den ble til en nasjonal satsing i 2001. Men når ordningen nå nærmer seg sitt tyveårsjubileum, har new public management-ideologien fått kjevene rundt nesten hele greia.

Annonse