07:07 - 25. oktober 2019

Peter Handke har alltid vært forut for sin tid, skriver Ane Farsethås.

Peter Handke har alltid vært forut for sin tid, skriver Ane Farsethås.

Omstridt prismottaker: Peter Handke har offentlig tatt serbernes parti i krigen på Balkan. Foto: Francois Mori / Afp / NTB scapix

I et intervju med magasinet Profil forsikret Peter Handke i 2007 at han aldri igjen ville ta imot en litterær pris. Ikke engang Nobelprisen, spurte intervjueren. Nei, svarte Handke, «Jeg mener at Nobelprisen, i alle fall den i litteratur, ikke har betydd noe på lenge. Man burde heller gi pengene tilbake til Nobelstiftelsen og bruke dem til å lage våpen», sa Handke, med henvisning til leveveien Alfred Nobel opprinnelig var kjent for.

Da Handke vant den internasjonale Ibsen-prisen i 2014, eksploderte den norske litteraturoffentligheten i debatt. Handke hadde talt i Slobodan Milosevics begravelse og offentlig tatt serbernes parti i krigen på Balkan. Men Handke-motstanderne kunne egentlig ha valgt og vraket i jakten på grunner til å bli opprørt: Som forfatter har han gjort seg særlig bemerket i prosa og dramatikk, men hans egentlig sjanger er provokasjonen. I femti år har han sagt uhyrligheter, og stort sett hver gang fått borgerskapet til å reagere med indignasjon.

Annonse