09:06 - 22. oktober 2019

Natur på taket gjorde at Vega Scene fikk pris. En liten forsmak på en grønn megatrend, skriver Gaute Brochmann.

Taket på Vega Scene er en liten forsmak på en grønn megatrend, skriver Gaute Brochmann.

Bærekraft: Mens resten av bygningen som rommer Vega Scene i Oslo, er preget av nøysomhet, har taket vist seg å bli et rent overflødighetshorn. Pressefoto: Asplan Viak

Det er sjelden man kan bruke standardformuleringen «nybrottsarbeid» i bokstavelig forstand, men taket på Vega Scene i Oslo utgjør et hederlig unntak. I dagligtalen betyr jo ordet å drive generell innovasjon. Mens den historiske meningen, ifølge Store norske leksikon, er det å bryte (jord) for første gang. Og på taket av Vega Scene skjer altså begge deler.

Vega Scene er et årsgammelt kulturhus i Hauskvartalet i Oslo sentrum. Og med sine distinkt røde fasader og en tydelig profil innen alternativ film og scenekunst, er bygget allerede blitt en etablert del av Oslos kulturliv. Jeg anmeldte huset her i bladet i fjor høst, og konkluderte da med at arkitektene hadde klart å få til veldig mye med ganske begrensede ressurser.

Det som derimot ikke var ferdig på det tidspunktet, var taket. Og mens resten av bygningen er preget av nøysomhet, har taket vist seg å bli et rent overflødighetshorn. Noe som nok var den viktigste grunnen til at arkitektene i Asplan Viak og byggherren Urbanium Eiendom AS den 17. oktober innkasserte Oslo Bys Arkitekturpris for bygningen.

Annonse