00:00 - 25. oktober 2019

Alle bekker små

Den gjenåpnede Hovinbekken er en glitrende strime av håp i det generiske marerittet Ensjøbyen.

Små grep kan gjøre underverker: Hvis man er litt nærsynt, er bekkeløpet ned Gladengveien mot Ensjø Torg et nydelig stykke byrom i en ikke helt vellykket bydel.

Femten år etter at planen for «Ensjøbyen» ble vedtatt, er den nye bydelen i ferd med å ta form. Litt forenklet kan man si at det ser ut til å bli et skikkelig mislykket prosjekt. Ensjø, som igjen er en del av Norgeshistoriens største byutviklingsprosjekt «Hovinbyen», ligger i den litt udefinerte sonen mellom urban murby (Kampen) og inngangen på Groruddalen (Økern) med sin industri og sine drabantbyer.

Denne mellomposisjonen er på svært uheldig vis tatt opp i Ensjøbyens plan og bebyggelse. Her ligger de mange nye boligene hverken i den klassiske kvartalsstrukturen slik vi kjenner den fra 1800-tallet, eller plassert i parkområder som drabantbyene fra midt på 1900-tallet. I stedet har Ensjø fått det verste fra begge verdener. Masse digre bolighus med høy tetthet, ingen gårdsrom eller bygater, men heller ikke store parkanlegg og forseggjorte grøntområder.

Det vil si, ingen grøntområder unntatt en bekk.

Annonse