00:00 - 27. september 2019

Hostet, Harket

Morten Harket feirer 60 år med en fortelling om ville veier.

Bokaktuell: Morten Harkets nittitall er morsommere å lese om enn å høre på, skriver Ando Woltmann. Foto: Arnfinn Mauren

Det tok fem minutter, det tok ti minutter, det tok nesten femten minutter. «Skulle jeg sende ut en leteaksjon», spurte jeg meg selv i det som var mitt aller første portrettintervju, i et magasin som for lengst er kassert. Morten Harket hadde gått seg bort. På toalettbesøk i en kafékjeller på Frogner.

Da han kom tilbake, unnskyldte han seg med dårlig stedsans og kvitterte med en søt historie, der han en gang hadde spurt en forbipasserende om veien til Kølnerdomen. Han var visst i Hamburg. Tåkefyrsten Morten Harket trakk opp et håndfri-sett fra lommen på den røde boblejakken, smilte med øynene, men fikk aldri has på ledningsfloken så lenge vi snakket sammen.

Retningssans (eller mangel på en) er da også temaet for bokutgivelsen Hjemkomst – Morten Harket 1993–1998, som foreligger ved hans 60-årsdag. For enkelte av oss gjør det litt vondt i magen at tenåringsidolet har nådd en alder der mange går tilbake til grøt som hovedrett, men Harket virker som vanlig uanfektet av slik jordlig dill.

Annonse