15:09 - 11. september 2019

Besøkstid

Signe Marie Andersen lader livets reiser med mening.

Dog in Dark. Foto: Courtesy Galleri Riis

Anmeldelse

Signe Marie Andersen

Visitors

Galleri Riis, Oslo

22. august – 15. september

Rett innenfor dørene til utstillingen Visitors, dras blikket videre innover en lys gang som jeg tror er i Det hvite hus. Fotografiet Exits er montert fra gulv til tak, slik at inngangen til Galleri Riis fortsetter inn i bildet.

En dame med hund. Signe Marie Andersens utstilling omfatter store motivspenn uten å miste festet i et her og nå. Kort fortalt er hun på en personlig, men universell reise gjennom livet i Norge og Europa. 

Bildene er selvfølgelige og fablende, som hun står utenfor og kikker inn på tilværelsen og forsøker å finne mening og innhold i det vi omgås. Noen ganger er hun også rent faktisk utenfor et vindu og ser inn. Eller hun er innenfor på kafé, i vinkjeller eller øl-stue og fanger tablåene hun befinner seg i, og man undres; hvem er hun gamle damen med hund?

Det tok litt tid å fatte det som ikke synes i fotografiene, nemlig Andersens usynlige nærvær i samtlige, som gjør at hun kobler oss på og vi blir henne for et øyeblikk. Hverdagsmotiver i offentlige rom gis nytt liv og lades med innhold som etterhvert utspiller seg ikke bare mellom bildene i gallerirommet, men også senere utenfor i det virkelige livet. For er det en ting hun får til veldig bra, så er det å se, og dermed i neste trekk få meg til å se etter, også etter at jeg har forlatt utstillingen. 

På stasjonen. Alt mørket rundt, suget innover mot mer mørke, tvers over dunkle hull, der togsporene finnes et sted mellom søylene i betong, og alle perrongene på Bruxelles Central, dras jeg ubehjelpelig mot det store intet. 

Jeg står foran verket som deler navn med togstasjonen i Belgia og tenker naturligvis på døden og makten bak arkitekturen. Sånn må det være å komme som flyktning til festning Europa.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse