00:00 - 12. juli 2019

Slottet stopper rusmonument

Kunstner Lars Sandås lager monumenter til minne om Oslos åpne rusmiljøer. Men Slottet vil ikke ha en skulptur i Slottsparken.

Hippie-hengested: På Nisseberget i Slottsparken ønsker Lars Sandås å sette opp en lav bronseskulptur. Slottet har avslått søknaden fra Kunst i offentlige rom.

På Christian Frederiks plass i Oslo, bedre kjent som Plata, er det tilløp til sommeridyll. På den store gressplenen, som mellom 1998 og 2004 var den største og dødeligste åpne russcenen i Europa, er det plantet fargerike blomster i en slags formasjon. Noen ungdommer sitter og drikker øl i sola, og et spedbarn leker med det som må være bestefar. Kunstner Lars Sandås står midt på plenen, rett bak der den nå revne kiosken «Totobua» sto. Her skal monumentet han har laget til minne om menneskene som opphold seg her settes opp. To andre steder i byen der det åpne rusmiljøet har vært skal også få sine monumenter.

I 2016 ga Sandås ut boken Narkoatlas – Oslo. Boken forteller historien om Oslos åpne rusmiljø, fra det oppsto i Slottsparken sommeren 1966. Ved hjelp av selvtegnede kart viser Sandås hvordan miljøet har flyttet seg rundt i byen etter hvert som politiet har aksjonert – fra Slottsparken til Egertorget, til Kirkeristen, til Jernbanetorget, til Plata, til Skippergata, til Oslo S, til nåtidens Brugata.

Annonse