12:44 - 05. juni 2019

Lukkede landskap

Det lages bemerkelsesverdige norske spillefilmer som dessverre aldri kommer på kino. Denne uken vises noen av dem på Oslo Pix.

Maria Grazia Di Meo og  Jørgen Hausberg Nilsen i Paul Tunges nye spillefilm «Du». Foto: Paul Tunge / Oslo Pix 

«Tror du vennene våre synes det er rart at vi er kjærester, siden vi er så forskjellige», spør hun (Maria Grazia Di Meo) i Paul Tunges nye spillefilm Du. Sammen med eiendomsutviklerkjæresten (Jørgen Hausberg Nilsen) tilbringer hun ferien på en moderne hytte med spektakulær utsikt over det vestnorske fjordlandskapet. Dagene går med til å drikke cava, gå tur, ha sex og prate. «Nei, de tenker vel på seg selv», svarer han. «Vi er jo ganske like. Alle er ganske like egentlig. Jeg føler folk vil det samme uansett. De vil ha mer, bedre, større.»

Det er en type mansplaining som presterer flere ting på en gang. Den vitner om en mann som har vanskelig å se andre i det blendende lyset fra seg selv. Men uttalelsen avslører også en frykt for å gå under huden, for å røpe egne følelser. Redningen er en analyse som er like fjollete generaliserende, som den er et dominerende menneskesyn i en del pengemiljøer: Vi mennesker er noen grådige beist. Og vår evige søken etter mer, handler ikke om eksistensiell angst eller manglende mening med tilværelsen. Vi er født sånn. Det ligger i vår natur.

«Den påstanden er så ute at jeg får frysninger av det», sier hun, mens han flirer nedlatende, et triks han bruker hver gang hun forsøker å stille han til veggs. Men når vi ser rundt oss i Velstands-Norges blanding av overdådighet og konstant misnøye, er det kanskje det ekkelt presise ved denne Gordon Gekko-aktige analysen som gjør at det går kaldt nedover ryggen.

Annonse