00:05 - 05. april 2019

Varmepatruljen

Amerikansk homsepatrulje: Jonathan Van Ness, Bobby Berk, Antoni Porowski og Karamo Brown i et klipp fra sesong tre. Foto: Christopher Smith / Netflix netflix

kortkritikk

Queer Eye

Realityserie i tre sesonger

Netflix

Fem homofile menn drar til sørstatene for å fikse Amerika. Alle har sitt eget spesialfelt: Klær, hudpleie, interiør, mat og kultur. Men hver person de hjelper, sitter igjen med mer enn et utvidet kjøkken og ny hårklipp. Her snakker vi radikal forvandling, gjennom brobyggende samtaler om våpenlover og politivold, øvelser for å øke selvfølelsen og formaninger om at det er ingen skam i å eie en ansiktskrem.

Det kunne blitt helt grusomt. I stedet skal man lete lenge etter en mer hjertevarm seeropplevelse enn reality-serien Queer Eye, nå i sin tredje sesong på Neflix.

De første to sesongene konsentrerte seg om mannlige «helter» (som deltagerne kalles). Seriens mest politiske øyeblikk oppsto når heltene var heterofile, hvite og konservative. Jo større kontrasten var mellom de imøtekommende, samfunnsbevisste programlederne og personen de skulle forvandle, jo oftere kom muligheten til å argumentere for fellesskap på tvers av klasse, legning og politisk ståsted.

Etterhvert har også kvinner, transpersoner og skeive fått muligheten til å gjennomgå den emosjonelle og estetiske forvandlingen. Det betyr færre konfrontasjoner mellom fastlåst og avslappet maskulinitet, men til gjengjeld får seeren et interessant innblikk i hvordan det er å tilhøre minoritetsgrupper i noen av USAs rødeste republikanerstater.

Bare et par ganger blir det tonedøvt, som da en fattig seksbarnsfar med to jobber blir fortalt at alt skal gå bra om han bare bruker fem minutter på selvpleie hver morgen.

Selv ikke verdens beste hudkrem kan løse hans problem.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse