00:00 - 08. mars 2019

En mindre forståelsesfull verden

Leaving Neverland er ikke et bevis på at Michael Jackson begikk seksuelle overgrep mot barn. Det er heller ikke nødvendig, skriver Aksel Kielland.

En slange i fornøyelsesparken: Det stormer igjen rundt «kongen av pop», ti år etter hans død. Her med kongeboaen Muscles i 1987. Foto: LIAISON / GETTY IMAGES

Tross massive tabloidoppslag, søksmål i hundremillionerdollarklassen og en kuriøs oppvisning i offentlig stillingtagen fra NRK – som denne uken først varslet og så trakk en midlertidig boikott av Jacksons musikk – er Dan Reeds Leaving Neverland dårlig egnet til å overbevise noen om at Michael Jackson systematisk forgrep seg på unge gutter. Som film betraktet er den friksjonsløs og diskré manipulerende på den måten amerikanske tv-dokumentarer ofte er. Med sine tre timer oppleves dessuten fjernsynsversjonen NRK sender, unødig lang og tidvis retningsløs. De to hovedpersonene Wade Robson og James Safechuck fremstår begge troverdige i sine beretninger, men som mange har påpekt har de begge flere ganger nektet for at Jackson forgrep seg på dem – også under ed – og deretter saksøkt boet hans og tapt.

Saken er imidlertid den at Reeds film ikke egentlig trenger å overbevise noen. Det holder at den minner oss på noe vi har visst siden 90-tallet, men som vi takket være manglende bevis og en nærmest universell ærbødighet for Michael Jacksons unike musikalske talenter og enestående nivå av berømmelse lenge greide å rasjonalisere oss forbi: Nemlig at «kongen av pop» betalte familier astronomiske summer i gaver og kontanter for å tilbringe tid med barna deres på tomannshånd – og, om nødvendig, for å hindre dem i å snakke ut om det de opplevde. Det absolutte best case scenario er at Michael Jackson var en aseksuell mann som intet heller ville enn å sove i samme seng som små barn, og som arbeidet utrettelig for å legge til rette for at så skulle skje.

Annonse