00:00 - 15. februar 2019

Sangere, talere, røkere og sportsmenn

Det beste med filmen om Roald Amundsen er at polfareren fremstår som noe i nærheten av den drittsekken han var.

 «Kom igjen, gutter»: Det er kappløpet som virkelig teller i Amundsen, og fortellingen skal igjennom mye på kort tid. Pål Sverre Hagen spiller tittelrollen som polfarer Roald Amundsen. Foto: Motion Blur / SF Studios 

Polfareren Roald Amundsen følte seg nok trygg på at han var en slik gutt som gamle Norge vil ha, og kunne uten å rødme ha stemt i med sangen: «Bare lek? Ja, men av den skal fremtidskrefter vokse, derfor er det alvor i vår lek i dag.» For det var lek og ikke forskning han drev med, samme hva han lovet kongen, Nansen og Stortinget i sine bestrebelser på å få finansiert ekspedisjoner til Syd- og Nordpolen, Nordvest- og Nordøstpassasjen.

Da Amundsen erobret Sydpolen, hadde Shackleton så å si vært der allerede, og Nordvestpassasjen var i realiteten utforsket, det gjensto bare én samlet seilas gjennom den. Selv redningsaksjonen for luftskipsfareren Nobile, som ble hans endelikt, var del av et simpelt kappløp. Og det var ikke italienerens skinn, men sin egen ære Amundsen ville redde. Til tross for at Amundsen ville ha oss til å se ham som den siste polarforsker, var han snarere den første polfarer: Han ville vinne, han ville slå rekorder, og han ville ha applaus.

Verdensspråket engelsk. Da regissør Espen Sandberg og hans kumpaner fikk tilslag hos filminstituttet med sitt Amundsen-prosjekt for tre år siden, var også det del av et kappløp. To andre miljøer i den hyperkommersielle delen av Film-Norge var med i en slags anbudsrunde, men Sandbergs gutter gikk av med seieren fordi «prosjektet ble vurdert å ha størst kommersielt potensial av de tre» (Filter, 8.9.2016). Med Max Manus og Thor Heyerdahl på cv-en var det vel bare rett og rimelig at Sandberg fikk fullføre sin mot i brystet, vett i pannen-trilogi.

Annonse