00:00 - 22. februar 2019

Festivalen som klimabombe

Flyreiser til musikkfestivalene etterlater enorme CO2-fotavtrykk. Nå vil norske artister slutte å fly.

En dag på lufthavnen: Avgangene fra flyplassen i Zürich er fotografert fra samme sted over en periode, og deretter satt sammen i ett bilde . Fotoillustrasjon: Mike Kelley / Airportraits

De er utvilsomt delikate, vegetarburgerne som selges på Øya, Slottsfjellet, Træna, Skral, Vinje og alle de andre norske festivalene. Men monner det, hvis man inntar den med mål om å redde kloden? En annen, i festivalsammenheng mye mindre omtalt, klimabombe befinner seg oppe i luften. Som artisten Marte Wulff synger, i «Verden er stor», sangen hun slapp på tampen av 2018:

Wulff kunne like gjerne sunget om artistkollegene sine. Den skranglete bandbussen er nemlig historie. Dagens artister som vil opp og frem, flyr. Og aldri flyr de mer enn om sommeren, når himmelen til enhver tid er fylt med fly som krysser over hodene våre, hit og dit, fylt med band på vei til en eller annen festival.

I likhet med personen i sangen bruker musikerne, gjennom en velfylt festivalkalender, opp klimakvoter for et helt liv.

Annonse