Kultur

«Folk er jævla forbanna»

Det er ingen klok beslutning av Dagens Næringsliv å kutte ut kulturkritikk, mener Audun Vinger, en av avisens mest profilerte anmeldere.

28. desember meldte Dagsavisen at Dagens Næringsliv sier opp anmeldere og slutter å trykke kulturanmeldelser. Det betyr at flere av Norges mest profilerte kritikere må lete etter nye steder å publisere tekstene sine. En av dem er Audun Vinger, som har skrevet om musikk og kultur som frilanser for DN siden 2002. Om noen uker trykker avisen spalten hans for siste gang.

– Det virker ikke veldig klokt, sier Vinger.

– Jeg tror balansen i stoffet er en viktig del av DNs appell. Du kan helt sikkert underbygge beslutningen med klikkmålinger, men de bryr ikke jeg meg noe om.

– Tror du samtidig at anmeldelsene har vært et kjøpsargument for mange?

– Selvfølgelig. I mitt lille ekkokammer i sosiale medier ser man at folk er jævlig forbanna over å miste dem, sier Vinger.

– Jeg synes synd på leserne mine. Jeg følger spesielt norsk musikk tett. Nå blir det færre arenaer for disse kulturuttrykkene i offentligheten.

– Har du opplevd at anmeldelsene dine er blitt lagt merke til?

– Ja, absolutt. Det er også bra å ha en målgruppe hvor man kan overtale lesere som ikke aktivt oppsøker utpregede kulturaviser som Morgenbladet og Klassekampen. DN har kompetente lesere, men som ikke nødvendigvis har den oppdaterte interessen. Som anmelder kommer man ikke til dekket bord, og jeg har vinklet godt deretter.

Tomrom.

– Dette reduserer avisens kvalitet, og mangelen på kritikk vil gi et tomrom, sier Ida Habbestad, styreleder i Norsk kritikerlag.

Dette reduserer avisens kvalitet.

—   Ida Habbestad, styreleder i Norsk kritikerlag

– Norsk offentlighet får med dette enda mindre rom for diskusjon om innhold og kvalitet i kunsten. Det er veldig leit.

I flere år har norske aviser kuttet ned på kulturanmeldelsene. De sliter også med å nå ut med kulturjournalistikk på nett. Habbestad sier Audun Vingers kritikervirke har gjort ham til en «viktig figur» i norsk musikkliv.

– Han har over mange år jobbet grundig og allsidig, han har en enorm kunnskap om fagområdet sitt og evner å formidle erfaringene sine i en bredere offentlighet. Det betyr mye for musikkfeltet at noen jobber slik. Jeg tror det blir et stort tap for DN å ikke ha denne typen profilerte kritikerstemmer.

«Overraskende».

– Det er dramatisk på kort sikt, men jeg har flere ben å stå på og regner med å klare å finne på noe å holde på med, sier Audun Vinger om tiden fremover.

Han skal fortsatt levere mange frilanssaker til Dagens Næringslivs fredagsbilag D2.

– Kom beslutningen overraskende?

– Det er overraskende, men det er mye omstilling i avisbransjen, og ingen sitter vel trygt noen steder.

– Hvordan opplever du ståa for kulturkritikk på nett?

– Det skrives mye bra fortsatt, men man må vite hvordan man manøvrerer i mediefarvannet. Det er den gammeldagse stoffmiksen man kan savne.

Viser til Morgenbladet.

«Vi er hovedeier i Morgenbladet og lar dem gjøre anmeldt-jobben», skrev Gry Egenes, featureredaktør i DN, til Dagsavisen om kuttene. Hun er i tillegg styremedlem i Morgenbladet, som i likhet med Dagens Næringsliv eies av konsernet NHST.

– Hva legger du i formuleringen? 

– Når vi nå velger å prioritere denne journalistikken bort, tenker vi at Morgenbladet er et godt alternativ for dem som er opptatt av kulturkritikk, skriver Egenes i en e-post.

– Får denne prioriteringen noen praktisk betydning for Morgenbladet?

– Nei, jeg mente bare det jeg sa tidligere: Morgenbladet er en avis med god kulturkritikk og bredde i kritikken. Dersom man er en leser som er opptatt av nettopp kulturkritikk, kan Morgenbladet være et godt alternativ eller et bra supplement til DN.

Oppdatering: Torsdag meldte Dagens Næringsliv at de omgjør beslutningen om anmelderkutt. Bjørn Gabrielsen, Audun Vinger og Øyvor Dalan Vik vil fortsette å skrive anmeldelser i DN.

Mer fra Kultur