00:00 - 18. januar 2019

Det villes teater

Ambisiøs svensk dokumentarfilm kaster et overraskende og lærerikt blikk på den menneskelige naturforståelsen.

Menneskelig naturforståelse: Albin Biblom ser på naturen slik den stilles ut i zoologiske hager og naturhistoriske museer. Pressefoto: Albin Biblom / Alphaville

En mann børster støv av en eksotisk fugl i et uhyre realistisk diorama. En person i lagerfrakk skyver en tung tralle full av utstoppede dyr over en snødekket parkeringsplass – foran går en annen i tilsvarende frakk og feier bort snøen, som om trallen var en curlingstein. Det er noe nærmest Roy Andersson-aktig over SVTs minneverdige dokumentarfilm Curiosity and Control.

Ved å se nærmere på naturen slik den stilles ut omkring i verden, i zoologiske hager og naturhistoriske museer, undersøker filmen den menneskelige naturforståelsen gjennom de seneste århundrene. Grepet bærer både intellektuelle og estetiske frukter.

Med rette er den vist på en rekke internasjonale dokumentarfilmfestivaler: I stedet for å gjøre dyreparkens naturbegrep til latter, vendes et nysgjerrig kamerablikk mot det som utspiller seg der. En rekke fagpersoner innen denne typen naturformidling forteller hva vi ser. Og hvorfor.

Annonse