Annonse
00:00 - 09. november 2018

Hele verdens grunntone

Øystein Wyller Oddens installasjoner avkler omgivelsene vakkert og brutalt, med få virkemidler. 

Lyden av strøm: Øystein Wyller Odden avkler to av våre viktigste bestanddeler, strømmen og kristendommen. Pressefotos: Thomas Tveter / Kunstnerforbundet
Annonse

Hva er lyden av moderne sivilisasjon? Hva med frekvensen på svingningene som holder oss forsynt med elektrisitet? Den norske musikeren og kunstneren Øystein Wyller Odden jobber med lyd, og for tiden handler det om det vi både er avhengige og omgitt av, nemlig strømnettet og dens evige puls på 50 hertz.

Wyller Odden (f. 1983) har allerede markert seg i en årrekke, både som solokunstner med godt funderte prosjekter, og i punkbandet Haust som er en heftig affære i seg selv. Installasjonene hans ser ofte svært enkle ut, men er visuelt sofistikerte. I Kunstnerforbundets annen etasje kan man nå se og høre to installasjoner som påvirker kropp og sinn i en blanding av både støy og opphøyd ro. Installasjonene krever tid og et hode som lar seg tømme til takten av strømnettets pulsering, men gir man dem plass er det en beskjeden mastodont av en utstilling, som kan fornye blikket på verden rundt oss.

Lyden av stillhet. I det første rommet er det plassert ut ni forskjellige stoler langs veggene, alle med ulike opptak du kan høre på hodetelefoner. Opptakene og stolene er hentet fra ulike kirker Wyller Odden har besøkt i Oslo. De fleste opptakene er hentet fra kirkenes sikringsskap, bortsett fra tre av dem, som stammer fra to lysanlegg og en transformatorstasjon. Serien heter Mains Hum med kirkenes navn i parentes. Duringen fra strømnettet danner grunnlaget for ni unike komposisjoner, spilt inn på kirkeorgelet til hver av kirkene sammen med lydkunstnerkollega Jørn Tore Egseth.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse