Annonse
09:52 - 27. september 2018

Ikke vern den, ikke riv den – det finnes en tredje vei for Y-blokka, skriver Gaute Brochmann.

Det finnes en tredje vei for Y-blokka, skriver Gaute Brochmann.

Riksantikvaren har foreslått å kappe av den ene armen på Y-blokka (den som stikker ut nærmest på bildet), slik at huset i stedet ble en slags C-blokk der bygningsvolumet opp mot gamle Deichman ble fjernet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Annonse

Siden den ble vedtatt revet i 2014 har skjebnen til Y-blokka har vært et av de virkelig store stridsspørsmålene i debatten om Regjeringskvartalet. Sist helg var det på’n igjen. På begge sider av fronten kravlet arkitektene opp av skyttergravene og stilte seg på barrikadene på Aftenpostens debattsider. På den ene siden finner vi Caroline Støvring som tar til orde for «en grundig utredning av mulighetene for å bevare Y-blokken». Oppfordringen føyer seg inn i en rekke utspill den siste tiden. Fortidsminneforeningen ved Olav H. Fjeldheim har argumentert for bevaring blant annet ved å understreke Y-blokka som et «fysisk symbol på sosialdemokratiet». Mens alle landets byantikvarer 12. september gikk ut og slo «ring om Y-blokka».

På den andre siden står arkitekt Gudmund Stokke, leder av vinnertemaet for nytt regjeringskvartal. Han argumenterer for rivning ved å si at Y-blokken passer dårlig inn i byen. Stokke erkjenner byggets arkitektoniske kvalitet som objekt og verdien av kunsten til Picasso og Nesjar, men mener samtidig at Y-blokka gjør så lite for nærområdet at den ikke er verdt å ta vare på. Han konkluderer med at i hans eget forslag vil «Y-blokken erstattes av et åpent og vakkert regjeringskvartal til stor glede for fremtidige generasjoner».

Annonse