Annonse
00:00 - 24. august 2018

Innskrenket synsfelt

 Tuva Novotnys debutfilm Blindsone illustrerer på skjellsettende vis at én-tagning-formatet er mer fortellerteknisk hemmende enn sannferdig og befriende.

På grensen: Pia Tjelta leverer en formidabel rolletolkning på grensen av det arbeidsmiljøloven tillater. Her med Anders Baasmo Christiansen og Oddgeir Thune. Foto: Jonas Alarik / Nordisk film
Annonse

Er filmklipping juks? Er en film bestående av én lang tagning mer ærlig? Hva oppnår man egentlig ved å frasi seg muligheten til å bruke filmmediets viktigste verktøy? Kanskje bør norske filmklippere rope et varsku på vegne av egen profesjon, for her kommer den andre norske filmen på under et halvt år uten et eneste synlig klipp. Men bortsett fra å lette postproduksjonsfasen (det tok for eksempel gjerne ett år fra den amerikanske regissøren og klipperen Hal Ashby satte seg foran klippebordet, til han reiste seg igjen): hva vinner man?

Den nye norske filmen Blindsone handler om en families sjokk i møte med datteren Theas (Nora Mathea Øien) selvmordsforsøk. Debuterende regissør og manusforfatter Tuva Novotnys valg om å bruke én kontinuerlig tagning, har skapt en intens, men også svært begrenset filmopplevelse, preget av en skrikende mangel på kontekst, og rene transportetapper fylt av meningsfattig dødtid. I filmens første ti minutter gjør vi ikke stort annet enn å følge etter to unge tenåringsvenninner (deriblant Thea), mens de rusler hjemover fra håndballtrening og mumler om nynorsktentamener og sminke. Det er for så vidt realistisk, men svært langt unna filmatisk.

Som i Utøya – 22. juli vet vi at noe dramatisk er i ferd med å skje, og slik gis minuttene automatisk en nerve. Men der Erik Poppe og hans manusforfattere Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig vartet opp med en elegant koreografert introduksjon av filmens hovedpersoner og deres relasjonelle konflikter, har vi ikke blitt stort klokere om hvem datteren Thea er idet hun kommer hjem, sier hei til mor (Pia Tjelta), åpner soveromsvinduet på vidt gap, og lar vintergufset fra utsiden strømme mot sitt besluttsomme ansikt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse