00:00 - 25. mai 2018

Ingen gråsoner

Hvem har egentlig retten til å snakke og male fritt, spør forfatter og kunsthistoriker Aruna D’Souza i sin nye bok Whitewalling.

Særlig to protestbevegelser står igjen som avgjørende for å ha rokket ved kunstinstitusjoners innerste kjerne i løpet av fjoråret: Metoo-bevegelsen, og motstanden mot kunstverket Open Casket, signert kunstner Dana Schutz. Schutz’ kunstverk var utstilt på Whitney-biennalen i New York, som er et av de mest sette arrangementene i USAs kunstverden. Det fremstiller den 14 år gamle afroamerikaneren Emmet Till som ligger død i en kiste etter han ble lynsjet i Mississippi i 1955 – et av borgerrettsbevegelsen mest ikoniske bilder.

Protestene kom fra flere kanter. Kunstneren Parker Bright stilte seg foran Schutz’ maleri med «BLACK DEATH SPECTACLE» skrevet på baksiden av T-skjorten. Budskapet hans var at en hvit kunstner ikke har noe hun skulle ha sagt om svartes historiske traumer. Britiske Hannah Black skrev et åpent brev hvor hun krevde at verket ikke bare skulle fjernes fra utstillingen, men ødelegges. Det er ikke akseptabelt at en hvit person forvandler svart lidelse til egen vinning, var hovedargumentet. Debatten i USA, og det vi så av den her til lands, gikk raskt over til å handle om sensur og hvorvidt kunst som forstyrrer eller provoserer skal fjernes eller ikke.

Hakk i plata. – Vi henger oss opp i at sensur er en kategorisk dårlig ting. Men slik skyver vi også unna spørsmålet om hvordan noen kunstnere i det hele tatt har fått en plattform til å presentere kunsten sin, og andre ikke. Svarte kunstnere må ty til protest for å bli hørt og sett, og da blir de raskt tolket som motstandere av ytringsfriheten. Det er en ond sirkel, sier Aruna D’Souza.

Annonse