00:00 - 16. mars 2018

Fotografen som gikk opp på et fjell

Å fange det hellige er nødt til å ta tid.

Stig Marlon Weston, Divinations, Cent Cims #100, 2017. Foto: Stig Marlon Weston / Shoot Gallery

En stige står lent mot en svartmalt vegg på fotokunstgalleriet Shoot. På veggen henger en meteorsverm av bitte små bilder, som det er lov å klatre opp for å studere. Hvert bilde har en liten stein som motiv, eller snarere avtrykket av den. Bakgrunnen er mørk, mens avtrykket er hvitt, som på et negativ eller et røntgenbilde. Det er som om steinens essens byr seg frem mot oss, med sine knudrete kratre og svampaktige bobler.

Alle bildene er avtrykk av småstein fra fjellet Montserrat, like nordvest for Barcelona. Stig Marlon Weston (født i 1974) har jobbet kameraløst med kjemikalier og lysømfintlig papir, men mindre kontrollert enn i et mørkerom. Her har naturen vært delaktig i å fremkalle seg selv, gjennom sol, måne, grus og menneskelige anstrengelser.

Svart madonna. Utstillingstittelen Divinations henspiller på Montserrats status som hellig fjell, som går helt tilbake til førkristen tid. Romerne skal ha bygd et Venus-tempel her, og det fortelles gjennom historien om mystiske lysfenomener og forsvunne vandrere.

Annonse