Annonse
00:00 - 16. mars 2018

Fotografen som gikk opp på et fjell

Å fange det hellige er nødt til å ta tid.

Stig Marlon Weston, Divinations, Cent Cims #100, 2017. Foto: Stig Marlon Weston / Shoot Gallery
Annonse

En stige står lent mot en svartmalt vegg på fotokunstgalleriet Shoot. På veggen henger en meteorsverm av bitte små bilder, som det er lov å klatre opp for å studere. Hvert bilde har en liten stein som motiv, eller snarere avtrykket av den. Bakgrunnen er mørk, mens avtrykket er hvitt, som på et negativ eller et røntgenbilde. Det er som om steinens essens byr seg frem mot oss, med sine knudrete kratre og svampaktige bobler.

Alle bildene er avtrykk av småstein fra fjellet Montserrat, like nordvest for Barcelona. Stig Marlon Weston (født i 1974) har jobbet kameraløst med kjemikalier og lysømfintlig papir, men mindre kontrollert enn i et mørkerom. Her har naturen vært delaktig i å fremkalle seg selv, gjennom sol, måne, grus og menneskelige anstrengelser.

Svart madonna. Utstillingstittelen Divinations henspiller på Montserrats status som hellig fjell, som går helt tilbake til førkristen tid. Romerne skal ha bygd et Venus-tempel her, og det fortelles gjennom historien om mystiske lysfenomener og forsvunne vandrere.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.